...

Norsk Forum for Bedre Innemiljø for Barn

Sommerens barne- og allergivennlige blomster

Sommer er en tid da vi omgir oss med mange blomster og planter både ute og inne.

Rødklver

(Foto Laila Amdahl av rødkløver)

Jevnlig får vi spørsmål om hvilke blomster man skal velge som er både barnevennlige og allergivennlige.

Her har vi samlet noen villblomster som barn kan plukke. Og noen av hageblomstene vi kan ha i en allergivennlig hage.

 Vi kan aldri være sikre på at noen en sjelden gang får en allergireaksjon, men med de nevnte valgene er sannsynligheten liten.

 

                                                                                                             (Foto Marianne Bjerke av malva (kattost))

Malve

Et generelt råd når du vil prøve om du reagerer på en blomst eller grener fra naturen, er å ta inn bare «litt» i noen dager. Avhengig av reaksjonen din, kan du forsiktig øke mengden av blomster og grener. En helsereaksjon er meget individuelt, bare du vet fasiten. Det er enkelte planter som regnes som lite allergifremkallende eller lite giftige, men som det likevel er rapport at flere allergikere ikke tåler. Flere blomster er anført som giftige, men de fleste er ikke farligere enn at en liten smak tåles, selv om det kan gi lokalt en ubehagelig reaksjon. Pass på at ikke kjæledyr spiser av plantene, da de kan reagere sterkere enn mennesker.

Hvorfor anbefaler vi ikke å ta med Prestekrager og Smørblomst inn?

Prestekrager er dekorative, men kan gi problemer for luftveisallergikere, spesielt hvis de tas med inn. Vi anbefaler dem derfor ikke som sikre for små barn.

Engsoleie ("smørblomst") inneholder (som hvitveis og akeleie) irriterende plantesaft som kan gi sterkt ubehag i munn og svelg hvis de smakes på (fristende for småbarn når den har navnet.

Hold øye med barna når de leker med smørblomster!

Se også på nettsiden med vårt dokumenter om blomster i barnemiljøer: www.nfbib.org  Planter i barnemiljøer – 5 råd – NFBIB (bedreinnemiljoforbarn.no)

Og Helsedirektoratets spesialnummer om Pollen og planter til besvær: Pollen og planter til besvær – NFBIB (bedreinnemiljoforbarn.no)

Du kan lese våre valg av sommerens barne- og allergivennlige blomster her:

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke denne siden godtar du vår bruk av informasjonskapsler.  Les mer