...

Ofte stilte spørsmål

FAQ

 • Barnerommet
 • Boligen
 • Fukt og mugg
 • Frisk luft og ventilasjon
 • Varme og oppvarmingskilder
 • Planter, blomster og allergi
 • Barnehage og skole
Barnerommet
Hvordan skal jeg innrede et barnerom - vi venter en baby om 6 mnd. og ønsker å skape det beste innemiljøet for barnet?

Spørsmålet er viktig for å kunne gi barnet en god start. Det er viktig å spørre seg selv: Må vi pusse opp barnerommet? Det vil ofte være gunstig å få det første leveåret i et «brukt» rom, et rom som er ferdig «avdunstet». Gjerne med renholdsvennlige arvemøbler.

Befinner du deg i en situasjon der det er nødvendig å pusse opp, kan disse rådene være til god hjelp:

Tenk rengjøring, og møblér slik at det blir enkelt å rengjøre rommet. Jevnlig rengjøring der vi tar med lister, under møbler og seng og oppe på hyller, er viktig på et barnerom. En støvsuger bør ha hepafilter (og hyppig poseskift) eller kanskje er du så heldig å ha en sentralstøvsuger?

Barnerommet bør ikke ha heldekkende tepper – se utdypende svar nedenfor (pkt 2).

Brannskader og brent støv forebygges enkelt ved å velge renholdsvennlige og faste varmekilder med lav overflatetemperatur.

Et godt luftskifte er viktig, og du bør som minimum ha ventiler i ytterveggene eller spalteventiler i vinduene. Vindu som både kan åpnes og settes i luftestilling gir mulighet for hurtig og effektiv utluftning. Nyere bygg har balansert ventilasjon som sikrer et godt luftskifte (husk jevnlig filterbytte).

Skap til tak er ideelt for å unngå støvsamling. Tenk på hva du har i barnerommet av støvsamlende tekstiler, bamser etc. Det er viktig at disse tåler en god vask. Et tips som forenkler renholdet, vil være å oppbevare leker i esker med lokk.

Løse tepper bør kunne vaskes. Bestemors råd om å henge ut og lufte tekstiler og dyner, både i kulde og i sol, er fortsatt et godt råd.

Når det gjelder valg av maling – se svar på annet spørsmål her.

Tenk på kondens og unngå fukt og mugg. Fukt og mugg kan i de fleste tilfeller forebygges dersom det er en luftespalte mellom inventar og vegger med lav temperatur.

Har du disse rådene med deg gir du barnet et godt grunnlag for å vokse opp i et godt innemiljø.

Mere informasjon finner du i 5 råd om babyens inneklima

Er det riktig at tepper binder støv - vil det da være det beste å legge heldekkende tepper på barnerommet?

Tepper kan binde både støv og fukt og lagre det i teppet. Det ønsker vi ikke, fordi tepper rengjøres for dårlig. Derfor bygges det opp lagre av forurensninger i teppene og disse frigjøres over tid, og fukt fører til et gunstig miljø for muggsopp og støvmidd. Slitasjen skaper stadig mindre partikler av forurensningene som så kan skade luftveiene hos brukerne når de virvles opp. Det øker risiko for kroniske luftveisplager, med luftveisallergi, allergisk og ikke-allergisk astma. Eksisterende allergier kan forverres, kronisk luftveisirritasjon øker risiko for KOLS (Kronisk Obstruktiv Lunge-Sykdom) og andre plager. 

Kostnadene for effektivt renhold av tepper er anslått til å være fire ganger høyere enn for glatte gulv. Men det er «billig» å få dem til å se rene ut selv uten effektivt renhold. Dessverre driver deler av bransjen fortsatt kritikkløs markedsføring av usanne påstandene om helsefremmende effekter av gulvtepper. Det gjelder både interiørarkitekter, teppeleverandører og andre deler av bransjen.

 

Se også: Teppegulv - skadelig for inneklima og helse? - FHI 

Mer litteratur:

Bakke JV, Øvrevik J, Schwarze PE, Hongslo JK, Nilsen SK, Becher R. Teppegulv. Inneklima og helsepåvirkning. Allergi i praksis 2016; 2: 47- 54. https://www.naaf.no/inneklima/teppegulv.

 

Becher R, Øvrevik J, Schwarze PE, Nilsen S, Hongslo JK, Bakke JV. Do Carpets Impair Indoor Air Quality and Cause Adverse Health Outcomes: A Review. Int. J. Environ. Res. Public Health 2018, 15(2), 184; doi:10.3390/ijerph15020184. Do Carpets Impair Indoor Air Quality and Cause Adverse Health Outcomes: A Review - PubMed (nih.gov) -- PDF Version: http://www.mdpi.com/1660-4601/15/2/184/pdf 

Hvordan skal vi male og med hvilken maling skal vi bruke på barnerommet?

De fleste materialer i bygninger kan avgi kjemiske stoffer til luften i gassform. Noen stoffer er harmløse, mens andre kan være skadelige. Det gjelder bygningsmaterialer og materialer som brukes i inventar, tekstiler, bekledning, husholdning og hobbyvirksomhet. Maling lakk, beis, lim og fargestoffer er stoffer som kan ha skadelige avgassing. Av hensyn til barn er det viktig å velge materialer som gir minst mulig avgassing når vi pusser opp. Spesielt gjelder dette for barnerommet. Sørg for god utlufting og ventilasjon og at maling, lakk og lignende er gjennomtørket før rommet tas i bruk. Som en tommelfingerregel vil nymalte overflater behøve å tørke og avgasse minst en måned før babyer og småbarn tar rommet i bruk. Så lenge det lukter merkbart av maling eller lakk, er rommet ikke klart for innflytting! Sommerhalvåret er den beste tid for malearbeidet. Da kan vi ha god lufting, og malingen tørker raskere.

De nordiske Astma og Allergi forbundene vil gjennom merket Astma Allergy Nordic - selected with care tilby allergivennlig maling. Ordningen utvider med nye malingsprodukter fortløpende. Finner du ikke slike produkter i din butikk vil vi råde deg til å bruke «helsevennlig» vanntynnbar maling fra en anerkjent produsent, som har dokumenterbar lav avgassing allerede etter få dager. Be om dokumentasjon på at produktet ikke avgir skadelige stoffer når rommet tas i bruk. 

Men – vi gjentar, vurder om du må pusse opp. Se "Hvordan skal jeg innrede et barnerom" over.

Vi har en del barnetøy som er arvet og noe som er kjøpt brukt. Kan vi ta det direkte i bruk, eller må vi gjøre noe med klærne?

Det kommer an på hvordan klærne har vært oppbevart i mellomtiden. De bør uansett vaskes før bruk og heng dem gjerne på snora for lufting og solbestråling.

Hva gjør vi med seng og barnevogn som er arvet eller kjøpt brukt? Kan vi ta det direkte i bruk til den lille nyfødte?

Seng og barnevogn som du kjenner historien til og som har vært oppbevart tørt / innendørs, kan trygt brukes, men vi anbefaler at det vaskes før bruk og får tørket godt ut. Madrasser bør ikke arves, men kjøpes ny til barnet. Ta gjerne en sjekk i ettertid om det lukter normalt av det før du tar det i bruk.

Les også: 5 råd om babyens inneklima

Jeg har en bekjent som har fått et barn og jeg ønsker å lage en ball av ull fra hunden min. Hunden er langhåret og det er underulla som jeg har gredd ut som jeg skal bruke til å lage noe av. Jeg tror samboeren til min venn er allergisk mot dyr og det er det som gjør det vanskelig, så jeg lurer på om en allergisk person kan reagerer på ulla? Har dere evt. noen tips om hvordan jeg kan gjøre ulla allergivennlig?

Det var en morsom idé, men NFBIB vil fraråde å lage lekeball av hundehår, selv etter vask og toving, til en familie med hundeallergikere!

Allergikere reagerer mest sannsynlig på oppvirvling av partikler med spytt og flass/hudrester som ligger utenpå ulla. Barn vil også alltid putte leker i munnen. Reaksjonen avhenger av mengden allergener, graden av følsomhet og hvordan allergikeren ellers reagerer. Forskjellige hunderaser har samme allergener, men i litt forskjellig mengde. Vask med egnet vaskemiddel og meget varmt vann, vil fjerne de aller fleste allergifremkallende stoffer på overflaten, men neppe alle allergener i ulla.

Hvis den allergiske reaksjonen bare er renning fra nesen, og ikke astma eller hoste, er det ufarlig å prøve å lage en ball, men ikke som leke! Vi foreslår heller å bruke ballen som dekorasjon. Det er lite sannsynlig at samboeren til din venn reagerer da. - Men tenk på at den også er en støvsamler!

Da vi dro frem kommoden på barnerommet oppdaget vi at det var flere svarte områder i veggen og spesielt i hjørnet bak, som vi tror kan være muggsopp. Vi lurer på hvordan det kan utbedres for vi blir ganske forvirret når vi Googler muggsopp.

Først må du finne årsaken! Grunnen til at et er kommet muggsopp på veggen bak kommoden her er mest sannsynlig at luftfuktigheten i barnerommet har vært høy samtidig som kommoden har stått inntil en kald yttervegg der det er blitt kondens. Dersom rommet ikke har mekanisk ventilasjon, døren er mye lukket og det er lukkede eller for få lufteventiler i yttervegg, vil luftfuktigheten i rommet øke. Når fuktig luft kommer mellom et møbel og den kalde veggen, vil ikke luften lenger kunne holde på vannet og det kondenserer, slik at det blir gunstige forhold for muggsopp så den kan vokse på vegg-overflaten.


Tips til utbedring:

 • Hvis muggsoppen kun dekker kun et lite område og overflaten ikke er porøs, kan du rengjøre området med egnet desinfeksjonsmiddel for eksempel Klorin, Klorhexidin eller Rodalon. La middelet virke en stund før du vasker det av med rent vann hvis overflaten av veggen tåler dette. NB: Husk at Klorin bleker og lukter!


 • Porøse overflater, som for eksempel tapet, kan skades og må ofte skiftes etter behandlingen hvis du bruker for mye væske.

 

 • Hvis du skal gjøre jobben selv, er det viktig at du beskytter deg med en egnet støvmaske og bruker klær som ikke skal oppbevares inne etterpå.


 • Er det store mengder muggsopp, så rydd rommet og lag et arbeidsrom med plast i døråpningen slik at spredning av artikler blir så liten som mulig.

 • Har dere en bord- eller gulvvifte tilgjengelig, bør denne sette ved vindu å blåse ut slik at luftstrømmen fra rommet og arbeidsområdet går ut av soverommet.


 • Har du tilgang til en industristøvsuger med HEPA-filter så vil dette også bidra til å redusere støvspredning. En effektiv luftrenser med partikkelfilter hjelper også, men husk å skifte filter etterpå.

  

 • Bruk en egnet skrape først for å se om muggsoppen kan fjernes mekanisk.

 

 • For å unngå ny muggsopp bør du påse at det er en luftespalte mellom kalde vegger seng, skap og møbler så luften får sirkulere fritt slik at kondens ikke dannes. Bruk gjerne avstandsklosser slik at avstanden opprettholdes i den kalde årstiden.

   

 • Hold øye med området en stund når møbelet er satt på plass for å sikre at muggen ikke kommer tilbake.


Folkehelseinstituttet

(Fhi) skriver dette om Rengjøring og fjerning av mugg: Porøse materialer som tepper, isolasjon, bygningsplater, papirprodukter, tekstiler og polstrede møbler, som har blitt fuktige og utsatt for mugg, kan neppe bli effektivt rengjort, og må vanligvis skiftes ut. Selv om organismene drepes, vil det fortsatt kunne være igjen allergener og potensielt skadelige forbindelser i produktene.


Glatte overflater eller ikke-porøse materialer forurenset av mikroorganismer kan saneres med en kombinasjon av støvsuger med HEPA-filter, våtvask og

desinfeksjon (f.eks. 10 prosent klor). Slik kan forurenset treverk renses, rehabiliteres og fortsatt brukes så lenge nedbrytningsprosessen ikke har trengt

seg inn i selve veden.

 

Her kan du lese hele artikkelen fra Folkehelseinstituttet:

Råd for å unngå fukt og mugg

Praktiske råd for fukt og fuktskader


Eller fra Danmark: Sådan fjerner du skimmelsvamp i din bolig (bolius.dk) Sådan fjerner du skimmelsvamp i din bolig (bolius.dk)

Februar 2024

Vi ønsker å gi vårt barnebarn en allergivennlig bamse. Hva skal vi se etter?

 

 Vi vil gi dere honnør for å tenke allergivennlig.

En bamse er en verdifull venn som blir med overalt, også i sengen. Det betyr at barnebarnet og bamsen har mye nærkontakt.

En bamse skal alltid være klar til å koses å klemmes. Det betyr at det er to spørsmål vi må stille oss. Hva er bamsen laget av og hvordan holder vi den ren?

Bamsens «fødsel» er med andre ord viktig – hvilke materialer finnes både inni og utenpå? Sjekk opprinnelseslandet og CE-merking for å forsikre deg

om at bamsen ikke inneholder ulovlige giftige eller allergifremkallende kjemikalier. Unngå gjerne lekedyr av syntetiske materialer som kan bli

mikroplast når barnet suger på det.

Huskeliste:

·       Se på varedeklarasjonen om den er kjemikaliefri!

·       Er den CE-merket?

·       Er den laget av (gjerne økologisk) 100% bomull kan

den vaskes ved 60 grader C og tørketromles. Det siste er viktig for å unngå at bamsen er fuktig inni etter vask. Den må være helt tørr!

·       Sitter øyne og nese godt fast så de ikke kan løsne og bli puttet i munnen?

·       Også bamser av syntetisk materiale kan vaskes, men den må kunne vaskes ved minst 60 grader.

Lykke til med barnebarnets bamse.

Mai 2024

 


Boligen

Ett av tenåringsbarna mine har gjort meg oppmerksom på at det går an å bestille mange forskjellige varer billig fra utenlandske nettbutikker. Jeg ser at de fleste av disse sender fra Kina, og varene koster nesten ingen ting når man sammenligner med priser i Norske butikker. Det må være noe muffins med disse varene siden de er så billige, og jeg er også ganske bekymret for om det er trygt å bruke disse produktene.

De varene du sikter til kommer fra et annet handelsmarked enn det vi har i Europa-regionen. Her i EUs handelsmarked er det fastsatte strenge regler som er satt for at produktene skal være trygge å bruke for deg som forbruker. Det betyr at de fleste miljø- og helseskadelige stoffer er forbudt å bruke i produktene du kjøper i Europa.

Det er flere eksempler at det ved myndighetenes kontroller og analyser av enkelte privatimporterte produkter fra utenfor Europa er funnet skadelige stoffer blant annet i leker, kjøkkenutstyr og personlig pleie. Dette er uheldig, og kan føre til helseskade hos dem som bruker dem. I tillegg kan man selv risikere å bli stoppet og straffet for å innføre produkter med skadelige stoffer. Det er den som privatimporterer som vil stå ansvarlig for produktet som er bestilt og at det samsvarer med regelverket her.

Vi vil derfor fraråde alle å handle slike produkter, ettersom du ikke har noen stor garanti for at produktene er trygge å bruke eller lovlige å innføre. Får du for eksempel en allergisk reaksjon etter bruk av et slikt importprodukt for kosmetisk pleie vil du og behandlende lege ha problemer med å identifisere hva du er allergisk overfor.

Forbrukerrådet har laget en nyttig oversikt over nettbutikker som opererer under falskt flagg, ved at de kan fremstå som norske nettbutikker, men sender varene fra andre handelsmarkeder.

Jeg leser ofte i avisene at jeg må henge ut dyner og puter i vinterkulden for å drepe midden. Stemmer dette?

Det er mange myter og fakta om midd som sirkulerer. I Norge har vi både kjølig klima og godt isolerte boliger med tørr luft som gjør det utfordrende for husstøvmidd å overleve vinteren inne. Det er en delvis myte at man kan drepe midd ved å henge dyner, puter og tekstiler ute i vinterkulden. Da trenger vi samme temperatur som i en vanlig fryseboks, altså under -18°C. Men denne type kulde dreper ikke middens egg. Forsøk viser at -70°C er frysetemperaturen som må til for å få middegg til å ikke klare å klekke, og det krever spesialfrysere.

Det blir påvist allergi overfor husstøv eller husstøvmidd hos flere pasienter hvert år i Norge. Det betyr at noen likevel er utsatt for de allergenene som midd legger igjen etter seg, som oftest i fuktigheten i sengen. I hovedsak finner man allergenene i middens avføring, som utgjør et fint støv i tilknytning til de stedene der den bor. Midd spiser blant annet rester av hud og mikroskopiske sopper og trives i områder som har høy nok luftfuktighet (mer enn 50%). I boliger der det er fuktproblemer, kan midd klare å overleve med levedyktige kolonier gjennom hele året, fortrinnsvis i tekstiler (tepper og møbler). Middproblemer i en bolig kan derfor også være en indikasjon på fuktproblemer man kanskje ikke kjenner til. Fuktproblemer bør utbedres for å bidra til å lette symptomer og minske behovet for medisin for husstøvmiddallergikere. Det beste rådet for å bli kvitt bestander av husstøvmidd i tekstiler som man vet inneholder midd, er vask i maskin på 60°C eller høyere. Det dreper effektivt både midd og eggene.

Pass på at du bruker en vaskemaskin som har tilstrekkelig kapasitet til å vaske dyner. Våtvekten på disse er gjerne mange kilo, og vaskemaskinen må klare å håndtere dette for at du skal være sikker på at dynen blir vasket helt gjennom på den temperaturen som er satt i vaskeprogrammet.

Februar 2024


Jeg er høygravid og skal snart føde og jeg har en del bekymringer og tanker rundt røyking inne og baby/krybbedød. Er det trygt for oss å reise til et nært familiemedlem over flere dager samt overnatting, når det har vært røkt inne i huset i over 20 år? Vedkommende vil ikke røyke inne når vi er på besøk, og er flink til å lufte før vi kommer. Men jeg klarer likevel ikke å roe meg helt ned med det.

Dette er et viktig spørsmål. Det er helt naturlig å ha bekymringer og tanker rundt hva som er best for babyen. Og en må huske på at det er store endringer fra forrige generasjon til deg som får barn nå, når det kommer til kunnskap og holdninger rundt røyking og passiv røyking rundt barn. Mange foreldre er nok mer engstelige enn nødvendig, men når de som dere besøker lufter godt i god tid og de røyker ute, er det ikke økt risiko for krybbedød. Du kan be den som røyker om å bruke en «røykejakke» over klærne (som henges vekk etterpå) når han/hun er ute og røyker og ¨å røyke rett etter hen har holdt babyen - og ikke rett før. Det viktigste for fosteret og barnet er at foreldrene ikke røyker! På et babyrom bør det selvsagt ikke være røyklukt, men frisk luft. Vær ikke redd for å lufte! Lukten av røyk henger dessverre lenge ved i de rom der det har vært røykt. Grunnen til det er at partikler fra røyken har festet seg til overflater, møbler, tekstiler og sprekker/hulrom og gassene som er i partiklene slipper langsomt ut.  Den viktigste årsaken til krybbedød er imidlertid forbundet med hvordan barnet ligger. Det skal ikke ligge på magen, som man trodde tidligere, men på ryggen og i godt ventilert rom. - Røyking skader luftveiene og allergikere blir sykere av det. Men med en omtenksom familie som tar forholdsregler mot røyking inne, kan dere trygt dra på et hyggelig besøk og ikke engste dere for krybbedød.

Hilsen fra NFBIB. Se gjerne:  5 råd for babyens inneklima

Se også brosjyren: Godt inneklima for spedbarn

Mars 2024

Vi har et barn som er allergi for pollen. Vi har fått vite at det ikke skal tørkes klær inne, men at det i pollensesongen heller ikke skal tørkes klær ute. Hva skal vi tro?

Det er ikke mulig å gi generelle råd om utvikling i luftinnhold av pollen over døgnet. Det vi vet er at storparten av pollenet, særlig fra gressartene, avgis til lufta i de lyseste og varmeste timene på dagen og stort sett faller fort ned igjen. Dette gjelder derimot ikke treslagspollenet, som har et høyere utslippspunkt og kan løftes høyt over skogdekket med oppadgående luftvirvler. Mye av denne fraksjonen felles gjerne ut mot bakken i kvelds- og tidlige nattetimer, når lufta nærmest bakken avkjøles. I tillegg forstyrrer vind av varierende styrke dette mønsteret, noe vi ser klart på våre registreringer.

Har du en tørketrommel, er det en fin måte å tørke tøyet på, men ønsker du å spare penger og CO2 er det best å tørke tøyet ute. Dette gir også det beste inneklimaet. Tøyet lukter friskt etter å ha hengt ute og du sparer skyllemidel.

Solen bleker de sterkeste fargene, så det kan du tenke på når du plasserer tørkestativet. Det er heller ikke smart å plassere stativet under eller ved siden av et dryssende/pollenspredende tre/busk. Når tøyet er tørt kan du riste det godt for å hindre eventuelt pollen å bli med inn.

Dette er et interessant dilemma. Tørke inne eller ute? Har dere en god utlufting/ventilasjon i huset og ikke noen problemer med fukt, så kan det være klokt i pollensesongen å tørke tøyet inne. Men og det er et men, dere må være spesielt oppmerksomme på å ha god gjennomlufting hvis dere ikke har god nok ventilasjon.


Beste hilsen Pollenforsker Hallvard Ramfjord og NFBIB

Mars 2024

Kan vi male kjøkkenet selv om vi har en baby i huset?

Det kan dere gjøre, men det burde helst vært gjort i god tid før babyen kom! Babyen bør holdes lengst mulig borte fra rommet som pusses opp mens arbeidet pågår. Har du mulighet til å sette bort malerarbeidet slik at mor og barn kan reise bort mens arbeidet pågår, det kan for noen forenkle situasjonen.

Ha døren lukket til det rommet der babyen skal sove og luft det godt slik at det ikke lukter maling på soverommet. Når dere skal pusse opp et kjøkken er det

viktig å gjøre grundig underarbeid ved å vaske vegger, gulv og tak. Til det anbefaler vi å bruke fuktig mikrofiberverktøy slik at kjemikalier reduseres til

et minimum. Etter vasking må alle flater tørke godt. Etter tørking må dere vurdere om det er behov for å pusse alle overflatene med sandpapir for å matte

mer eller fjerne ujevnheter. Dette er operasjoner som kan avgi lukter og støv til inneklima dersom aktivitetene ikke utføres bak plast. Bruk vanntynnbar

maling med minst mulig avgassing/emisjoner og som er fri for løsemidler.

Snakk med betjeningen i fargehandelen og etterspør eller last ned Sikkerhetsdatabladet for produktet dere ønsker å bruke, (AVSNITT 8: eksponeringskontroll/personlig, gir en del nyttig informasjon). Det er lurt å planlegge malingen/oppussingen til den varme årstiden, når vi kan lufte mye. Maling må alltid foretas under god avtrekksventilasjon. Bruk gjerne egen vifte som settes i kjøkkenvinduet, eventuelt komfyrviften på høy hastighet. Ha helst åpne vinduer

minst et par timer etter avsluttet maling, så herdingen fremskyndes, avgassing og fuktighet luftes ut. Ha gjerne ekstra høy temperatur inne for å påskynde

tørking og herding av malingen.

Lykke til med arbeidet og med babyen.


Mars 2024

Takk til NFBIB for en god nettside med mange gode råd. Vi har nettopp flyttet inn i en leilighet med en stekeovn med et pyrolyseprogram. Vi er skeptiske til å bruke pyrolyse med tanke på inneklimaforurensning. Kan dere hjelp oss med fakta om pyrolyse og inneklima?

Hei, det var et viktig spørsmål!

Dere har rett i deres skepsis! De færreste tenker ikke på at pyrolyse av stekeovnsfett og andre fastbrente rester, produserer meget store mengder meget

små forbrenningspartikler, ultrafine partikler, som selv en luftrenser ikke fanger effektivt opp. Disse partiklene er irriterende for slimhinnen i øyne og

luftveier. De er små og når langt ned i lungene, men det er usikkert om det har noen varige helseeffekter på mennesker når det foregår så sjelden.

Stekeovnsrens foretas neppe mer enn et par ganger i året, så eksponeringen er av begrenset varighet. – (På fugler er det vist at det forårsaker alvorlig

lungeskade.)

Når dere bruker pyrolyseprogrammet på stekeovnen, bør dere uansett sørge for meget god utlufting, lukk døren til stuen hvis mulig, eller gjennomtrekk. Ha åpent

vindu og kjøkkenventilatoren på fullt mens det pågår. Ventilator alene er ikke nok! Barn og personer med følsomme luftveisslimhinner vil vi anbefale at holder

seg unna forurensningene, som er på linje med forbrenningspartikler blant annet fra mange stearinlys. Med god utlufting er det ikke beskrevet luftveisskader på

ellers friske personer, men vi har heller ikke funnet noen vitenskapelige artikler som har undersøkt helseeffektene av dette, kun dokumentasjon av

partikkeleksponeringen.

Les her hva professor Torben Sigsgaard i Aarhus forklarer om bruk av pyrolyseovn:

Pas på partikelbombe: Pyrolyseovnen fylder køkkenet med skadelige partikler (bolius.dk)


April 2024


Vi er en travel småbarnsfamilie som forsøker å holde det rent (med varierende hell). Kan dere svare på hvorfor det er så viktig å holde «lodottene» og støvet ute - for en familie med astma?

Takk for et godt spørsmål.

De synlige lodottene er ikke den største utfordringen, for dem ser vi og kan fjerne enkelt, men de tyder på at støvsuging burde vært gjort for flere dager siden! I en familie med luftveisallergi som astma, er det også annet støv å ta hensyn til!

Luften vi puster i inneholder store mengder partikler av mange slag, former og størrelser. Vi kaller dette for «støv» selv om det oftest er usynlig. Noe stammer fra levende organismer slik som planter, hår, flass, muggsopper, bakterier, alger osv. som kan inneholde allergifremkallende bestanddeler, eller bakterier og virus (smittepartikler, fra mennesker og dyr). Dette er Biologisk støv, men vi har også Syntetisk støv (fra for eksempel plast, teppegulv, skumplaststøv, klær i fleece) og Uorganisk støv (for eksempel forbrenningspartikler og slitasjestøv fra jord og stein). I tillegg kan støvet komme fra mikroskopiske og usynlige kilder. Legene Finn Levy og Kjell Aas ga oss i sin tid et bilde på støvet som et glidefly lastet med kjemikalier og annet uønsket materiale, blant annet allergener.

Noe av støvet seiler/daler raskt ned på gulvet, mens de små partiklene blir svevende lenge i luften. De virvles opp og følger etter deg i luftstrømmen når du beveger deg.

Støv irriterer slimhinnene og virkningen på helsen avhenger av «lasten» som støvet har med seg. For allergikere kan særlig det organiske støvet inneholde allergener som er vanskelige å unngå. Ved hyperreaktivitet kan både det organiske og det uorganiske støvet utløse sykdom og da er lasten av

kjemiske stoffer av stor betydning. Med andre ord er det viktig å holde boligen ren og så støvfri som mulig. For å klare dette i en travel hverdag er det viktig å tenke på:

Hvor mye vi reagerer, avhenger i tillegg til individets anlegg for å reagere på spesielle måter (for eksempel allergi/astma), og kan påvirkes av:

·

Hvordan vi innreder slik at boligen blir renholdsvennlig og det blir lettere å unngå overflater som avgir støv,

·      

Om det er enkelt å rydde,

·      

Lokk på lekekassene på barnerommet bidrar til mindre støv på leker

·      

Har vi rene, ikke lodne overflater på gulv, vinduer og vegger er renhold lettere

·      

Bruker vi gode rengjøringsmetoder som hindrer forurensning

·      

Har vi skap til tak, eller må vi jevnlig tørke støv av skaptopper?

·      

Hindrer vi pollen i å trenge inn i pollensesongen?

Se også Gode råd om godt inneklima i boligen og Gode råd for barns inneklima i boligen

 

 5 råd for barns inneklima i boligen – NFBIB (bedreinnemiljoforbarn.no)

 

April 2024Gir luftrensere bedre luftkvalitet ved at de fjerner svevestøv og pollen?

Kanskje, hvis kravet til bedring av luftkvalitet er beskjedent. Gode luftrensere må ha kapasitet svarende til minst 3 ganger romvolumet som skal renses og ha HEPA-filter så den fjerner støvpartikler og pollen fra luften og blåser ut renset luft. Denne blandes med den forurensede luften i rommet, så de færreste merker bedring av

luftkvaliteten. Uten samtidig godt renhold og god tilførsel av ren filtrert uteluft vil tilførsel av opphvirvlet støv fra horisontale overflater pga

luftstrømmen oppveie det som holdes tilbake i filteret! Skal dette monne på partikkelinnholdet i luften, må det holdes tilbake partikler mer effektivt enn

det som tilføres til luften i rommet. De såkalte luftrensere har meget stor variasjon i hvilken grad de renser luften for partikler eller gasser slik de

reklamerer for. NFBIBs råd er: Start med effektiv støvfjerning (støvsuging med HEPA-filter) og utlufting, evt med pollenfilter på vinduene i pollensesongen,

så slipper dere kanskje luftrenser!

 Hvis dere er svært interessert i romluftrensere, kan dere lese mer her: 

 Helserådet nr 23/2013 sidene 85-87:  helseradet-23-13_Layout 1 (bedreinnemiljoforbarn.no)


April 2024Finnes det en god og saklig sjekkliste for fukt i boligen?

Finnes det en god og saklig sjekkliste for å kartlegge fukt i boligen?

Dette er et viktig spørsmål som NFBIB har fått jevnlig gjennom flere tiår. Spørsmålet er like aktuelt i dag, uansett årstid. Det vil si at også i den varme årstiden skal vi være oppmerksom på fuktskader i boligen vår.

Helsedirektoratets Inneklimagruppe i samarbeid med NFBIB utarbeidet i 2016 en verdifull sjekkliste for å kartlegge fukt i boliger. Du finner sjekklisten her:

Forebygge og utbedre fuktskader i boligen – NFBIB (bedreinnemiljoforbarn.no)

 

I innledningen til sjekklisten skrev vi følgende:

Fuktskader i våre bygg og de helseproblemer dette medfører for beboerne, har vært kjent gjennom historien. I de senere

årene har denne problematikken på ny fått stor aktualitet pga. tette bygninger, stor fuktproduksjon og feil i bygge- og driftsprosessen.

Med mer ekstremvær som man frykter vil komme, kan risikoen øke. Hvilke helseproblemer mennesker utsettes for i slike

sammenhenger, har det vært vanskelig å få klare svar på. For å få mer kunnskap om denne type helseproblemer evaluerte legegruppen i Norsk Forum for Bedre Innemiljø for Barn (NFBIB) allerede i 2003 den internasjonale forskningen på området.

Konklusjonen fra dette arbeidet er at det er en sammenheng mellom fukt i bygninger og forekomst av hodepine og unormal tretthet.

Erfaringer i dag viser også at det er en sammenheng mellom fuktskader og muggsoppvekst i bygninger og forekomst av diffuse inneklimaplager, astma og allergier.

Det er derfor viktig at bygningsmessig utbedring skjer på riktig måte av hensyn til beboernes helse . Ved å følge anbefalingene i

denne brosjyren kan du oppdage og forhindre mange fuktskader på et tidlig tidspunkt.

Dette er bakgrunnen for at Helsedirektoratet i samarbeid med NFBIB tok initiativet til å utarbeide denne brosjyren.

Lykke til med bruk og gjennomgang av sjekklisten i din bolig.

Mai 2024Fukt og mugg
Huset vårt har blitt flomskadet. Vi lurer på om vi og våre barn kan oppholde oss i huset mens det renoveres? Hva gjør vi nå og hva tar vi først tak i?

Forsikringsselskapet skal ordne med renovering og opptørking. Tørking bør skje med avfukting og god lufting, da oppvarming med bruk av byggtørker alene kan fremme muggvekst. Det frarådes å bo i huset under mer omfattende opptørking og bygningsmessig arbeid da dette påvirker inneklima. Dersom noe må rives, er det viktig at området det arbeides i dekkes til med plast slik at spredning av støv og partikler reduseres. Påse at håndverker eller saneringsfirma bruker en avtrekksvifte slik at det blir undertrykk i arbeidsområdet slik at støv og partikler ikke forurenser boligen. Som regel bør en heller ikke bo i boligen umiddelbart etter flomskaden når tørking utføres. Forsikring skal dekke ekstra utgifter etter avtale. Vis til den nye standarden “NS 3515 Vann- og fuktskader i bygninger - Skadebegrensning og sanering” ( sanering betyr her fjerne alt vått og skadet materiale) og si at den skal følges.

Etter flomskaden er det meste av hus og inventar gjennomvått. Hva gjør vi med klær og sengetøy? Kan det fortsatt brukes etter at det er tørket opp?

Enkle sengetøy som laken, dynetrekk etc kan som regel vaskes på 60 grader og gjenbrukes dersom du handler umiddelbart. Rask handling er viktig fordi at det hindrer vekst av jordslag og muggsopp eller at lukt oppstår. Dyner og puter bør i så fall renses hvis de er av finere dunkvalitet. Er det vått av kloakkvann, anbefales det å kjøpe nytt. Forsikringen skal dekke dette.

Les også:  5-rad-for-babyens-inneklima-2022.pdf (usercontent.one)

Les om fukt og mugg på nettsiden til NAAF.

Vi har en del barnetøy som er arvet og noe som er kjøpt brukt. Kan vi ta det direkte i bruk, eller må vi gjøre noe med klærne?

Enkle sengetøy som laken, dynetrekk etc kan som regel vaskes på 60 grader og gjenbrukes dersom du handler umiddelbart. Rask handling er viktig fordi at det hindrer vekst av jordslag og muggsopp eller at lukt oppstår. Dyner og puter bør i så fall renses hvis de er av finere dunkvalitet. Er det vått av kloakkvann, anbefales det å kjøpe nytt. Forsikringen skal dekke dette.

Les også: 5-rad-for-babyens-inneklima-2022.pdf (usercontent.one)

Les om fukt og mugg på nettsiden til NAAF.

Hva gjør vi med seng og barnevogn som er arvet eller kjøpt brukt? Kan vi ta det direkte i bruk til den lille nyfødte?

Seng og barnevogn som du kjenner historien til og som har vært oppbevart tørt / innendørs, kan trygt brukes, men vi anbefaler at det vaskes før bruk og får tørket godt ut. Madrasser bør ikke arves, men kjøpes ny til barnet. Ta gjerne en sjekk i ettertid om det lukter normalt av det før du tar det i bruk.

Les også:  5-rad-for-babyens-inneklima-2022.pdf (usercontent.one)

Vi har astma og allergi i familien. Veden vår er fuktig med tydelig muggvekst. Kan vi lagre veden inne?

Synlig mugg-/soppvekst viser at veden er av dårlig kvalitet og ikke tørr nok. Den bør ikke lagres og tørkes inne. Vær også forsiktig når veden tas inn og puttes i ovnen, da muggsoppsporer fra overflaten kan spres i inneluften og blande seg med husstøvet.

NFBIB har et tips du kan benytte for å sjekke om veden er tørr: Legg en vedkubbe i en pose over natten inne i romtemperatur. Dannes kondens/vann inne i posen, er veden for fuktig og må tørke en stund til. For å få kontroll på kvaliteten av veden, kan du også kjøpe en rimelig fuktmåler og utføre en enkel sjekk før du kjøper den.

Boligen vår har vært utsatt for flomskade der det også kom vann opp av sluket på badet. Vannet stod ca 20 cm. opp på veggene i 1. etasje. I morgen kommer representant fra forsikringsselskapet og et skadesaneringsfirma for å se på skadene og foreslå utbedringer. Dette er et ukjent område for meg. Kan dere hjelpe meg med noe spørsmål jeg bør stille?

Det er et viktig spørsmål som du stiller, for hvis en vannskade ikke blir tørket på en forsvarlig måte kan det føre til stor skade på boligen og gjøre den ubeboelig. Mangelfull eller feil uttørking kan i flere tilfeller etter gjenoppbygging føre til helseproblemer og for beboere. I din situasjon har vann trengt inn i alle yttervegger og innervegger slik at veggplater, isolasjon og listverk er oppfuktet.

 • I samtale med forsikringsselskapet er det viktig at behovet for midlertidig bosted avklares. Sørg for at barn og andre sårbare grupper i boligen får ivaretatt sine behov.
 • Det anbefales også å skaffe oversikt over skadeomfang og tørkebehov. Hvor stort område er fuktet opp, og hvor langt inn i konstruksjonen har det blitt vått?
 • Sørg for rikelig og dekkende fotodokumentasjon av hendelsen av både skade og utbedringer. Innarbeid gjerne bildene i et dokument med tekst som viser hva dere har gjort og blitt enige om!
 • Med unntak av helt enkle skadetilfeller bør det måles fukt før og etter uttørking, og resultatene dokumenteres i form av en liten måleprotokoll. Det kan også være lurt å ta bilder av tørket og rengjort konstruksjonen. Kilde: bygger på artikkel utarbeidet av SINTEF og NAAF.
 • Så fort vannet har trukket seg tilbake er det viktig å få fjernet alt vannskadet materiale.
 • En egnet tørkeprosess skal i gang raskt. Reisverk av tre tørkes opp med egnet metode. Fortrinnsvis med avfukter.
 • Det er utarbeidet en standard for skadeutbedring; “NS 3515 Vann- og fuktskader i bygninger - Skadebegrensning og sanering” ( sanering betyr her fjerne alt vått og skadet materiale). Vi forventer at alle profesjonelle parter følger denne standarden. Her kan du se film om bruk av standarden.
 • Det finnes også en anvisning i Byggforskserien som beskriver hva som bør gjøres. Et av rådene er å få klarhet i hvem som tar ansvar for hva. Et saneringsfirma vil gjerne ta ansvaret for skadeutbedringen, men det er noen ting som du som huseier kan være nødt til å ta ansvaret for. Det kan også hende at du vil benytte anledningen til å gjøre forbedringer av det som er skadet. Forsikringen dekker istandsetting til samme stand som før skaden, så hvis du ønsker noe annet, må du gjøre klare avtaler om hvem som utfører og hvem som betaler.
 • Blir det opplyst på befaringen at uttørkingen ikke kan starte på en stund fordi det ikke er mulig å få tak i håndverkere, kan dere foreslå egeninnsats for rask opptørking og begrensning av skader. Går forsikringsselskapet med på det, må det avtales skriftlig.

Vær oppmerksom på følgende når uhellet er ute:

 • En lukket konstruksjon kan inneholde ting man ikke er forberedt på, slik som gamle muggskader, musereir, asbest og annet. Dette kan være skadelig å puste inn. Bruk egnede støvmasker, hansker og arbeidsklær når det åpnes.
 • Fjern møbler, tekstiler, bilder, osv. og annet som er viktig for dere.
 • Har boligen ventilasjonsanlegg så skal dette slås av når utbedringer pågår. Tett også igjen ventilasjonsventilene med plast og egnet tape.
 • Tett med egnet plast mot alle tilstøtende rom og etasjer dersom det er hensiktsmessig for å avgrense beboelige soner.
 • Det er mulig å anvende en avtrekksvifte som settes ute. Den har en slange som kan føres inn vindu. Når vifta går vil den lage et undertrykk i arbeidsområdet slik at forurensninger suges ut av boligen.
 • Legg isolasjon, rivningsmateriale, kassert inventar og evt. fuktskadet materiale i plastsekker for å redusere støv og annet avfall når det fraktes ut av boligen.
 • Vurder behov for å få en garanti fra forsikringsselskapet for vann på avveie (vannskade du ikke ser nå) som kan bli en følgeskade/senskade.Frisk luft og ventilasjon
Vi er en familie som samles ofte i julemåneden. Både voksne og barn har astma og allergi. Vi får så mange forskjellige lufteråd. Kan dere hjelpe oss med noen konkrete råd, som faktisk hjelper oss, så vi kan ta vel imot vår familie med frisk luft?

NFBIB - Takk for godt spørsmål som vi vet at mange er interessert i. Lufting er bare en del av å bevare et godt inneklima! Her er en del enkle råd og tips om hvordan vi kan bruke boligen bedre under sammenkomster med flere til stede. Se hele dokumentet her!

Kan vi bruke levende lys? Vi er en familie med barn som har astma og allergi. Hvor skadelig er det egentlig å bruke levende lys for helse og for inneklimaet?

Dette er et av de mange spørsmålene vil får inn til Ofte stilte spørsmål, her på vår nettside

Det er en sterk tradisjon å brenne levende lys i adventstiden, så vi forstår godt ditt spørsmål.

Spørsmålet kan besvares kort, og si at vi anbefaler ikke levende lys for dem som har astma og har overfølsomme luftveier, slik som hypersensitive bihuler.

Men vi vil gi deg et mer utfyllende svar, med noen råd på veien: Kan vi bruke levende lys

Varme og oppvarmingskilder
Vi har astma og allergi i familien. Veden vår er fuktig med tydelig muggvekst. Kan vi lagre veden inne?

Synlig mugg-/soppvekst viser at veden er av dårlig kvalitet og ikke tørr nok. Den bør ikke lagres og tørkes inne. Vær også forsiktig når veden tas inn og puttes i ovnen, da muggsoppsporer fra overflaten kan spres i inneluften og blande seg med husstøvet.

NFBIB har et tips du kan benytte for å sjekke om veden er tørr: Legg en vedkubbe i en pose over natten inne i romtemperatur. Dannes kondens/vann inne i posen, er veden for fuktig og må tørke en stund til. For å få kontroll på kvaliteten av veden, kan du også kjøpe en rimelig fuktmåler og utføre en enkel sjekk før du kjøper den.

Vi skal skifte ut noen eldre varmeovner og lurer på om det er noe vi bør tenke på ved valg av nye elektriske varmeovner til oppholdsrom og barnerom?

Dette er et av de mange spørsmålene vil får inn til Ofte stilte spørsmål, her på vår nettside

Når dere skal gå til innkjøp av elektriske varmeovner er det fornuftig å tenke igjennom hva dere bør se etter. Generelt vil vi anbefale at varmeovnene skal ha lav overflatetemperatur og stor overflate, noe som er spesielt viktig på barnerommet.

Her er noen flere momenter vi mener dere bør tenke over når det gjelder veggfaste ovner.

Se vårt utfyllende svar her.

Vi ønsker å installere en luft-til-luft varmepumpe, men hører at det kan forverre astmaen. Vi er en familie med astma både hos barn og voksne, men vårt hus og vår økonomi trenger at vi installerer en varmepumpe. Kan dere hjelpe oss med å gi oss fakta om bruken av varmepumpen vil forbedre eller forverre inneklimaet vårt?

Takk for aktuelt spørsmål! Det er særlig aktuelt nå i fyringssesongen. Her kan vi ikke gjennomgå alle forhold med varmepumpen, men vektlegger det som angår allergikere.


Luft-til-luft varmepumpen sparer energi og er kommet i mange hjem, fortrinnsvis som tilleggsvarmekilde. Ikke alle er like fornøyd, da det lett blir noe støy og trekk.


Dette er greit å vite for brukerne og spesielt for allergikere:

Varmepumpen tilfører ikke frisk luft utenfra, men gjenbruker og varmer opp luften i rommet. Dette medfører at også støv fra rommet suges inn i oppvarmingsdelen av pumpen, riktignok gjennom et filter. Luftstrømmen tørker også ut overflater i nærheten.


Viften blåser oppvarmet luft ut i rommet. Derved vil støv på nærliggende overflater og i luften, spres omkring. - For allergikere er det spesielt viktig med daglig støvfjerning på overflater, spesielt ved bruk av vifter! (Se råd om støvfjerning fra NAAF). Dersom det er allergi-fremkallende partikler i støvet, for eksempel fra kjæledyr, mat eller insekter, vil dette virvles rundt og kan gi økte problemer for luftveisallergikere.


Det er støvfilter ("pollenfilter") i inntaket til pumpen, men begrenset hvor mye støv som fjernes. Det forutsettes at filteret rengjøres regelmessig, det anbefales hver 2.- 4. uke. Støvsuging av filtrene bør utføres på en måte slik at ikke støvpartikler spres i boligen. Bruk gjerne en støvmaske hvis det er mye støv, slik at du ikke puster inn de små partiklene.


Pumpens utedel avrimes regelmessig automatisk, og da er det ikke oppvarming ca. 20-30 minutter (varierer). Pumpen blåser og støyer noe mer når den starter igjen.


For å spare strøm bør du sette termostaten på "Oppvarming" og ønsket temperatur. Da slår den av oppvarming når temperaturen er nådd. Bruk ikke "Auto" som vil koble til kjøling med økt strømforbruk hvis temperaturen naturlig overstiger ønsket temperatur. La pumpen gå så den holder jevn temperatur hele døgnet. Reduser heller på andre varmekilder om natten!


Hvis viften brukes til å redusere temperaturen om sommeren ("Air-condition"), dannes det kondens (vann) i pumpens kjølesystem på innedelen, med risiko for senere vekst av muggsopp. Et tiltak som reduserer risiko for soppvekst, vil være å kjøre varmepumpen som normalt et par timer etter at den har vært brukt til kjøling.


Les leverandørens bruksveiledning. Ikke glem å følge rådene om vedlikehold av innedelen med filtrene og regelmessig service (ca. hvert 2. år) på både ute- og innedelen.


Lenke til råd fra: Huseierne (inneholder reklame): Kjøpe luft-til-luft varmepumpe? Her er 7 gode råd! | Huseierne

Varmepumpeforeningen (inneholder reklame): Vedlikehold og service på varmepumper – varmepumpeinfo.no

Vi har en varmepumpe som ble installert i 2022. Den ble brukt lite i vinter, men er brukt til kjøling i to sommersesonger. Vi kjente en mugglukt i huset og fikk service og vask av pumpen, men kjenner fortsatt mugglukt. Vi er en familie med barn og tør nå ikke bruke varmepumpen. Hva gjør vi nå?

Ta ny kontakt med den som gjorde servicen og fortell om problemet. Varmepumper som kan både varme og kjøle kan gi ansamling av fukt på elementene i pumpens innerdel. Dette er problematisk. Dersom støvfiltrene ikke er tette nok og ikke blir godt rengjort for støv ved servicen, vil kondensen gi grobunn for muggsopp i støvavsetninger både på ribbene/rørene og i bunnpannen om det ikke tørkes ut etter kjølingen (vifte uten varme) eller blir godt oppvarmet etterpå. Ved oppvarming blir elementene så varme at muggsoppen ikke vokser, men dersom det er mange uker mellom varming og bruk som kjøler, kan det bli muggsoppvekst (som også skjer i mange luftfuktere og aircondition anlegg).

Denne risikoen blir det ikke opplyst om når en kjøper en "invert" varmepumpe (som både kan kjøle og varme). På elementene (ribbene) i pumpen der varme/kjølevæsken sirkulerer, vil det bli kondens når den kjøler. Hvis alle filtre er skiftet og ribbene vasket og evt. desinfisert, skal det ikke være rester av muggsopp som kan spres i luften. Lukt kan sitte igjen, og det må kanskje til nok en runde med vask/desinfeksjon for å fjerne restene av lukt fra overflatene/materialene. Dere kan evt. få testet om det er muggsopp i luften, men det er ganske dyrt. Hvis det ikke er allergi i familien, er risikoen liten for allergiutvikling. Har du en eldre varmepumpe, vil et forebyggende tiltak for å redusere mengden fukt vil være å kjøre varmepumpen 30 minutter uten at kjølingsfunksjonen er på. Dette vil bidra til at fukten i innedelen transporteres bort. Nye varmepumper har fått denne funksjonen. Følg bruksanvisningen og produsentens serviceintervall.

Vi er en familie som samles ofte i julemåneden. Både voksne og barn har astma og allergi. Vi får så mange forskjellige lufteråd. Kan dere hjelpe oss med noen konkrete råd, som faktisk hjelper oss, så vi kan ta vel imot vår familie med frisk luft?

NFBIB - Takk for godt spørsmål som vi vet at mange er interessert i. Lufting er bare en del av å bevare et godt inneklima! Her er en del enkle råd og tips om hvordan vi kan bruke boligen bedre under sammenkomster med flere til stede. Se hele dokumentet her!

Kan vi bruke levende lys? Vi er en familie med barn som har astma og allergi. Hvor skadelig er det egentlig å bruke levende lys for helse og for inneklimaet?

Dette er et av de mange spørsmålene vil får inn til Ofte stilte spørsmål, her på vår nettside

Det er en sterk tradisjon å brenne levende lys i adventstiden, så vi forstår godt ditt spørsmål.

Spørsmålet kan besvares kort, og si at vi anbefaler ikke levende lys for dem som har astma og har overfølsomme luftveier, slik som hypersensitive bihuler.

Men vi vil gi deg et mer utfyllende svar, med noen råd på veien: Kan vi bruke levende lys

Planter, blomster og allergi
Er det riktig at planter er luftrensere - hvilke planter skal vi da velge inne?

Det er riktig at flere planter er vist å redusere enkelte gasser i luften. De bruker CO2 fra luften til å danne bladgrønt (klorofyll) og avgir oksygen om natten. Men den mengde av andre gasser (organisk kjemiske gasser som formaldehyd, bensen, trikloretylen) de fjerner, er meget beskjeden og har minimal betydning for luftkvaliteten i det antall vi kan ha i hjemmet. Dessuten er de fleste forsøk gjort med planter i spesielle potter, der det viser seg at det er rotsystemet som fjerner de fleste uønskede organiske gasser, som formaldehyd*. Men planter i større mengder gir trivsel ved sitt utseende, et gunstig mikroklima med litt økt luftfuktighet og litt kjøling (avdampning av fukt fra bladene) og det er opplevelsen av dette samlet som gjør at planter anbefales inne. Vær imidlertid oppmerksom på følgende: Planter som vannes for mye, kan gi problemer med insekter og muggsopp på overflaten av pottejorden. Noen planter kan utløse allergisymptomer hos disponerte, både fra luftveiene og fra huden ved gjentatt hudkontakt. Noen planter lukter såpass sterkt at enkelte reagerer negativt på det. Dessuten er det planter som er giftige, og som må holdes borte fra småbarn. Velg derfor planter med omtanke!

*Her er norske navn på de overordnede plantearter som har vært testet for "luftrensende" egenskaper av NASA:

Ampellilje/Grønnrenner, Dragetre, Eføy, Fredslilje, Vindusblad/Monstera, Svigermors tunge. –

Obs: Det er ikke sikkert at de underartene som selges hos planteforhandlerne har egenskaper identiske med de underartene som ble testet.

  

Se mer informasjon om valg av blomster på NFBIBs nettsider:

Planter i barnemiljøer  og

Pollen og planter til besvær

Vi er en familie med små barn og vi voksne har pollenallergi. Vi ønsker å omgi oss med allergivennlige og barnevennlige planter. Vi ser at det finnes flere lister over planter som påstås å være allergivennlige. Hvordan kan vi stole på disse listene?

Spørsmålet er meget godt. I 2005 utga NFBIB i samarbeid med NAAFs pollenforsker Hallvard Ramfjord, boken GODE RÅD ER GRØNNE et allergivennlig grønt miljø ute og inne. Mange av listene som finnes på nettsider og hos blomsterhandlere er nok "lånt" fra denne boken, men med egne justeringer. 

For å være sikker bør du bruke lister fra denne boken. (Boken er utsolgt, men finnes på biblioteket, og vil snart være tilgjengelig digitalt på vår nettside). 

Fremover vil vi også gi informasjon om juleblomster med mere.

Se også:

Hvilke høstblomster kan vi pynte med nå, og er de allergivennlige? – NFBIB (bedreinnemiljoforbarn.no)

Planter i barnemiljøer – 5 råd – NFBIB (bedreinnemiljoforbarn.no)

Se også:

www.naaf.no om pollenallergi og planter

Vi er en familie som forbereder konfirmasjon i mai. Det er flere med pollenallergi og duftoverfølsomhet blant gjestene. Kan vi pynte med blomster inne?

På våren er jo stemorsplanter og campanula flotte å pynte med, også inne på bordet. Plant de gjerne i serviser/skåler/glass og bruk de utendørs etter selskapet. Grønne planter som husfred og grønnrenner er også fint å ha på festbordet. Planter kan også kombineres med snittblomster. Ønsker du

småvaser/dekorasjoner med snitt kan vi bl.a anbefale lisianthus, duftfrie roser, statise, helleborus, limonium, asparagus-bregner, viburnum, hortensia og

flamingo. Ønsker du å plukke i hagen/naturen så er rogn, lerk, frukttrær og bærbusker flotte å pynte med for allergikere. 

Spør gjerne gjestene dine om de har erfaringer med spesielle blomster.

For flere ideer og fakta om vårens planter - Les dokumentet: Vårens planter - er de allergivennlige?

Planter i barnemiljøer – 5 råd – NFBIB (bedreinnemiljoforbarn.no)

Lykke til med en konfirmasjon med allergivennlige blomster

Mars 2024


Vi nærmer oss påsken og som en allergisk familie ønsker vi å omgi oss med allergivennlige blomster til påske, både inne og ute. Vi vil jo gjerne pynte litt ekstra nå når vi skal samle familie. Kan dere hjelpe oss med noen råd?

Takk for et godt og viktig spørsmål som dere ikke er alene om. Det er viktig både for helse og for trivselen å omgi seg med både grønne og fargerike vekster nå når det er vår. Våren er en tid da vi omgir oss med mange blomster og planter både ute og inne. Når det gjelder plantene, vet vi i dag mye om hvilke som er «snille» og hvilke man som allergiker må unngå. Her har vi laget en liste over blomster og planter vi anbefaler som kan brukes inne. Vi kan aldri være sikker på at ingen får en allergireaksjon, men med de nevnte valgene, er sannsynligheten liten. Vær oppmerksom på at plantene kan være mer giftige for kjæledyr enn mennesker, så plasser dem utenfor rekkevidde både for små barn og dyr! Noen planter er giftige, men en liten bit eller et bær er vanligvis ufarlig.

 Et generelt råd når du vil prøve om du reagerer på en blomst eller grener fra naturen, er å ta inn bare «litt» i noen dager. Avhengig av reaksjonen din, kan du forsiktig øke mengden av blomster og grener. En helsereaksjon er meget individuelt, bare du vet fasiten. Det er enkelte planter som regnes som lite allergifremkallende eller giftige, men som det likevel er rapport at flere allergikere ikke tåler.

Les dokumentet: Vårens planter - er de allergivennlige?

Her informerer vi om plantene kan tas med inn, er giftige, gir hudreaksjoner, eller om de gir duft. Flere av plantene kan vi glede oss med - utenfor huset. Lykke til med en frisk påske for familien.

Tenk også over at pollensesongen starter i februar/mars og det gjør at en pollenallergiker bør tenke ekstra nøye over hvilke blomster og grener man tar

inn. Følg gjerne med på pollenvarslingen.

Mars 2024

Planter i barnemiljøer – 5 råd – NFBIB (bedreinnemiljoforbarn.no)

Se også:

www.naaf.no om pollenallergi og planter

Pollenallergi og bjørketre utenfor blokka Jeg er plaget av kraftig bjørkepollenallergi som ble forverret ved graviditet. I våres fikk min sønn som allerede har astma, påvist allergi. Han måtte bruke sterkere medisiner enn vanlig i pollensesongen. Vi har et bjørketre som står så nær ytterveggen at grenene nesten er i kontakt med vinduene. Pollensesongen nærmer seg raskt, så jeg tok saken opp med borettslaget for å høre om det var mulig å fjerne treet. Det ville de ikke, og begrunnet svaret med at «vi bor i et område med mange trær». Det er sant, men ingen trær står så nærme som dette treet. Hver gang jeg åpner dør, lufteventiler eller vinduer blåser det pollen inn. Er det noen jeg kan henvende meg til for å få støtte i saken om å fjerne treet som står inntil ytterveggen? Jeg kan jo alltids overleve med å være så dårlig, selv om jeg synes det er rart at det ikke kan bli tatt mer hensyn til, men jeg er ganske fortvilet over at sønnen min må bruke så kraftige medisiner at han er trøtt i ukesvis.

Det er synd at borettslaget ikke vil fjerne treet grunnet pollen da det gir dere store helseplager. Pollenallergi er det ofte vanskelig å formidle til personer

som ikke har det selv eller noen i familien har det.

Fjerning av bjørketrær kloss inntil yttervegg vil bety en vesentlig forbedring av forholdene for allergikere i huset, selv om det er bjørketrær også i omkringliggende vegetasjon. I gjennomsnitt faller ca. halvparten av pollenet på ei bjørk ned rundt de nærmeste 5 metrene fra treet, noe som altså gir en intens lokal pollentetthet under blomstringen. Norsk Standard (NS 1105:2011) anbefaler en minsteavstand på 100 meter for allergifremkallende trær fra oppholdsområder med universell utforming.

For å få bort treet bør du i tillegg formidle til borettslaget at treet som står nær fasaden kan skade bygningen ved at grenene berører vinduer og kledningen.

Får dette pågå over tid vil malingsoverflaten slites slik at bygningsmaterialene vil trekke fukt slik at råte kan oppstå. Trær inntil yttervegg bidrar også til et fuktig miljø som danner grobunn for svertesopp i ytterkledningen.

Dersom ikke det fører frem, bør du ta kontakt med kommunen og de som er ansvarlig for miljørettet helsevern slik at de kan bistå deg. Miljørettet helsevern bistår ofte når barn blir syke i boliger. Før du tar kontakt, bør du innhente en uttalelse fra fastlegen din om at du og din sønn plages av pollenallergi og at et

tre utenfor lufteventiler og vinduer du bruker til å lufte med, forverrer helsen.

Beste hilsen pollenforsker Hallvard Ramfjord og NFBIB

Mars 2024


Til jul ønsker vi å samle hele familien. Vi synes at det er viktig med blomster inne til jul. Flere i familien, både barn og voksne, er pollenallergikere (og har andre allergier). Vi vil gjerne være sikre på at de blomster og grener som vi har inne, kan tåles av alle. Kan dere hjelpe oss?

Takk for et meget godt og aktuelt spørsmål nå i førjulstiden. Dere kan selvsagt aldri være helt sikre på at ingen i en

stor familie med allergier ikke kan reagere om det er blomster inne. Reaksjonene kan skyldes ekte allergier eller annen overfølsomhet, for eksempel

for lukter eller uspesifikke luftforurensinger (som når det er mange mennesker og dårlig ventilasjon).

NFBIB har laget noen oversikter over planter med og uten blomster, der risikoen for allergisk reaksjon er minimal. Men vær klar over at

du må unngå planter som du vet noen i familien din reagerer på!

Her er våre forslag til allergivennlige planter og dekorative grener for innebruk i julen. Vær likevel oppmerksom på at flere av disse er mer eller mindre giftige,

spesielt på grunn av slimhinneirriterende og hudirriterende plantesaft. Vær forsiktig så ikke barn eller kjæledyr får smake på dem. De kan få sterke

magesmerter, selv om de ikke er livsfarlige! Vi har lagt inn lenker til Giftinformasjonen for sikkerhets skyld!

Og vi har laget en liste over de planter du IKKE bør ta inn i huset ditt.

Se de tre dokumentene her.

Julens blomster som vi IKKE anbefaler allergikere å pynte med inne

Julens allergivennlige blomster 

Allergivennlig «grønt» inne i vintermånedene 

Takk for mange gode råd om blomster, inneklima og allergi. Nå planlegger vi bryllup til St. Hans. Målet er å lage et selskap med kortreiste blomster, naturlig pyntet og som må være allergivennlig. Er dette umulige motsetninger eller er det faktisk mulig å få til?

Takk for et meget godt spørsmål.

Ja, det er mulig å skape et bryllup som er pyntet med kortreiste blomster, naturlig pyntet og som er allergivennlig.

St. Hans er en fin tid å finne vakre blomster til ditt bryllup enten du har en hage å plukke i, en natur eller «en blomsterhandler».

Du har sikkert et tema for ditt naturvennlige bord som er fjell, skog, kyst osv. Ved å bruke tre, stein, glass, skjell eller lignende så setter du atmosfæren du

selv vil ha. Husk bare å vaske pynten godt og la den bli helt tørr. Kanskje ønsker du å bruke noe som du har arvet, eller som du og din kjære setter ekstra

pris på. Det samme gjelder her med en grundig vask og tørk, og det må selvfølgelig være uten allergener (ikke dyrehår, pollen osv)

Ved å bruke enten klart glass eller farget glass, kan du også sette den fargeskalaen du ønsker å få frem.

Ved St. Hans kan du bruke treslagene rogn og lerk, og du kan bruke blåbær og tyttebærlyng som en grønn base. Mispel-planten egner seg også godt til dette,

det samme gjør Marikåpe og Viburnum. Bærbusker og rabarbra er også allergivennlige gode alternativer.

NFBIB har laget gode oversikter over allergivennlige blomster til høsten, til jul og til våren. Om ikke så lenge vil det også komme en oversikt over sommerens

allergivennlige blomster. Her vil du finne en god hjelp til hvilke blomster du kan pynte med inne i ditt bryllup. Markblomster egner seg best (med noen

unntak) å pynte med utendørs. Markblomster er ikke de mest holdbare, og bør plukkes tidlig på morgenen. Da har de fått en kjøligere natt uten fordamping.

Lykke til og les gjerne:

Se også 5 råd for grønt miljø i barnemiljøer – NFBIB (bedreinnemiljoforbarn.no

og flere blomster råd om allergivennlige blomster under fanene artikler og råd

April 2024

Vi hører så mye om at burot må lukes og helst utryddes og at det gir mye allergi, er dette overdrevet?

Pollenspredningen av burot (se NAAFs pollenvarsel) foregår etter at or, selje, hassel og bjørk er ferdig og godt ute i gresspollensesongen. Det betyr at allergikernes slimhinner begynner å bli "slitne" og at reaksjonene på burot kan bli store for allergikeren.

Med opptil 3-10% som reagerer på burot når de er i nærheten og den blomstrer, og spesielt når det blåser, er burot en viktig allergikilde som bør og må lukes bort. Under "normale" år sier vi at burot må lukes før St. Hans. I år er nok det i seneste laget. Luk planten før den går i blomst og helst når den bare er 30-40 cm høy, i år senest i midten av juni. Lukingen bør gjentas også neste år for å være sikker på at du har fått med hele planten. Ved å gjøre dette bedrer du tilværelsen for burot allergikere, du driver god forebygging og ved å lære barn om hvor viktig lukingen er, kan vi også forhindre at barn blir sensibilisert og derved plaget som voksne.

Nesten samtlige av dem som fikk positiv reaksjon på burot var gresspollenallergikere. Dette er vesentlig for vurderingen av burotpollenets betydning, da blomstringen gjerne kommer som en forlengelse av gresspollensesongen og slik vil kunne få forsterket virkning (priming-effekt). Isolering av proteiner fra pollenekstrakter av Artemisia viser at pollentypen inneholder flere grupper antigener. En annen studie antyder at ikke bare pollenet, men også bladverk og stengel hos arten A. annua inneholder og kan avgi komponenter med allergent potensiale.

Burot (Artemisia vulgaris) tilhører den meget artsrike kurvplantefamilien, som er kjent for å ha flere representanter med allergifremkallende egenskaper (8). Størst betydning i så måte har de vindbestøvede slektene Ambrosia (ragweed), Parthenium og altså Artemisia, som er den eneste av disse med norske viltvoksende arter (burot, malurt, markmalurt og norsk malurt).

Se egen artikkel med bilder Burot - info og fakta juni 2024

Juni 2024

Barnehage og skole
Min lille sønn går i barnehagen og jeg har tatt opp med dem min bekymring for bruk av plastleker, lego, kopper og tallerkener og formingsartikler osv. Små barn skal ikke omgi seg med så mye kjemikalier. Spesielt ikke gutter. Heller ikke skal det være plast i inventaret. Jeg har sendt med noen treleker, men føler ikke at jeg når igjennom med min bekymring. Jeg ønsker at drikkeutstyr og spiseutstyr er av silikon. Jeg leser på internett om all bruk av kjemikalier i leker og utstyr til barn og er meget bekymret. Hva kan jeg som far gjøre?

NFBIB forstår bekymringen din etter alt som er skrevet i media om dette, og ikke minst om hormonhermende myknere i plastprodukter. Du har sikkert også diskutert det med de ansatte i barnehagen slik at de er klar over dette.

Myndighetene er klar over utfordringen. Det er gjort mye for å redusere risikoen for at vi får i oss helseskadelige stoffer, blant annet fra innholdsstoffer i plastprodukter, ikke minst via matvarer og leker. Vi kan ikke unngå at det blir brukt gjenstander og leker av plast der flere barn skal leke sammen. Leker som er kjøpt i seriøse butikker i Norge, skal være godkjent når det gjelder å minimalisere risiko for å få i seg plastmyknere og giftige fargestoffer. 

Barna bør læres opp til at de ikke skal putte plastleker og andre plastprodukter i munnen. Hygienisk sett er plastleker (f.eks. Brio, Lego) mulig å vaske godt med egnet såpe (anbefales i barnehager), det kan bare delvis gjøres med treleker (og gjøres uansett i praksis sjelden)! Miljøaspektet er en sak for seg! Men det anbefales bruk av treleker som ikke er malt, og mest mulig utelek. 

Silikonprodukter inneholder stoffer kalt siloksaner, som man vurderer til å ikke medføre helserisiko, men man har lite langtidsforskning på dette. Silikonprodukter beregnet for bruk sammen med mat og drikke, avgir etter Mattilsynets vurdering ikke helsefarlige kjemikalier og kan trygt brukes dersom en vil unngå de vanlige plastproduktene. Eksponering i en vel tilrettelagt barnehage blir høyst sannsynlig mindre enn det de fleste utsettes for utenom barnehagen.

Barnet vårt går i en barnehage med fukt- og muggsopp-problemer og er ofte syk. Da barnet vårt var hjemme under pandemien var det ikke noen unormal sykdom, men hun ble syk da hun startet i barnehagen etter pandemien. Nå blir hun fort sliten i barnehagen, men ikke sliten hjemme. Har dere noen råd om hvordan vi skal forholde oss?

Her kan det godt foreligge fuktskade med muggvekst. Den kan være usynlig, men likevel avdampe stoffer som barnet kan reagere på, og ikke bare

allergifremkallende soppsporer fra synlig muggsopp. Ta opp saken med styrer og be om at miljørettet helsevern blir varslet. Tips dem om at NFBIB anbefaler sjekke om det renner vann inn i veggen eller under barnehagen fra taknedløp eller på annen måte. Har de sjekket om det er fukt og mugg i eventuell krypkjeller? Dere bør for ordens skyld også utelukke om det kan være annen allergi, for eksempel fra dyreallergener som noen av barna har med hjemmefra. Få evt hjelp fra fastlege for å få fortgang på utbedringer hvis allergi er påvist. Tar det for lang tid, bør dere skifte barnehage!

 

Her er våre råd og en veiledning for hvordan saken kan tas videre dersom intet blir gjort: 

Hvordan sikre barn og unges rett til godt inneklima i barnehager og skoler? – NFBIB

Vår lille sønn skal begynne i barnehagen og vi er en familie som strever etter å gi ham det beste innemiljøet å vokse opp i. Vi kan velge mellom tre barnehager - hva skal vi se etter, hva skal vi spørre om, hvordan kan vi være sikre på at vi velger den beste barnehagen for en god innemiljøoppvekst?

Takk for et godt og viktig spørsmål om din sønns oppvekst i et godt innemiljø i barnehagen. et er to veier å gå for å finne ut av de aktuelle

barnehagers inneklima/innemiljø.

Den uformelle er å besøke de aktuelle barnehager, sett dere ned og se dere om, kjenn på inneluften, se på vedlikeholdet, snakk med personalet og vurder hvordan barnehagen fremstår. Det er fint å skape en god dialog med barnehagen som skaper tillit for fremtiden for deres sønn.

·I tillegg, om dere har mulighet, snakk med andre foreldre om hvordan de opplever barnehagen og dens innemiljø.

Den andre veien er mer formell. Se på kommunens hjemmeside om de har opplysninger om barnehagens godkjenning etter forskriften om Miljørettet Helsevern i barnehager og skoler. Om du ikke finner det på nettet, kan du ringe Miljørettet helsevern i kommunen og spørre om godkjenning og rutiner for internkontroll i den aktuelle barnehagen, og om de er kjent med fuktskader eller annet som kan påvirke innemiljøet negativt. Her kan det godt foreligge fuktskade med muggvekst.

Se også: Hvordan sikre barn og unges rett til godt inneklima i barnehager og skoler? – NFBIB (bedreinnemiljoforbarn.no)

Det skal være hundeutstilling i idrettshallen og vi lurer på om det er greit da det er flere i klassen til sønnen min som har allergi. Kan dere bistå med kunnskap om dette slik at jeg kan ta saken opp med FAU?


NFBIB vil absolutt fraråde utstillinger med hund og katt i en idrettshall er det også skal være undervisning av elever med allergi for noen av disse

dyreartene. Det blir en utfordring å få rengjort hallen så det blir fritt for hundeallergener etter utstillingen, og det lar seg neppe gjøre godt nok for

astmatikere med hunde- eller katteallergi. Hvis elevene ikke spesifikt har allergi mot hund eller katt, vil det neppe bli noe problem etter grundig

rengjøring som også omfatter ribbevegger, alle horisontale overflater og utstyr. Dette avhenger mye av graden av allergi og må nok prøves ut. Katteallergener

er vanskeligst å bli kvitt tilstrekkelig. Folkehelseinstituttet anbefaler at man ikke tar med seg kjæledyr i skoler, barnehager, idrettshaller og andre lokaler hvor mange mennesker ferdes. Man bør særlig være forsiktig med katte- og hundeutstillinger. Slike utstillinger bør bare være tillatt i lokaler som

allergikere ikke har behov for å bruke. Mer utfyllende informasjon inner du på FHIs nettsider: https://www.fhi.no/is/astma-og-allergi/kjaledyr-dyreallergener-og-allergir/#rd-om-kjledyr-i-skoler-og-barnehager 

Februar 2024

Jeg er lærer i barneskolen og har lest at om man tar inn grønne planter i klasserommet, så vil det bli et godt inneklima? Dette høres veldig bra ut. Er dette riktig?

Det er koselig med planter inne, og hvis det er noen som kan stelle dem riktig, så øker det trivselen og i noen grad muligens inneklimaet. Løfter om at luften blir renset av enkelte planter, holder imidlertid ikke. Dette forutsetter mye planter i en lukket boks, og fungerer ikke i et vanlig innemiljø. Det finnes planter som tar opp enkelte forurensinger, fortrinnsvis omkring røttene, i tillegg til CO2. Dette innebærer dessverre omfattende og kostbare installasjoner med regelmessig service, og det skal veldig mange planter til før det monner på luftforurensingene. Hvis elevene ønsker det, og vil lære plantestell, så kan det anbefales å prøve grønne planter for å bidra til å øke trivselen i klasserommet.


Bruker dere selvvannende blomsterpotter, er det viktig at ansatte eller elever ikke heller kaffe- eller brusrester i blomsterjorden. For mye urent vann kan

føre til råtten lukt og muggsopp på jordoverflaten. Selvvannende potter frarådes der det er astmatikere!

Vær obs på at noen av plantene kan være giftige.

 

Februar 2024

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke denne siden godtar du vår bruk av informasjonskapsler.