FAQ
Spørsmålet er viktig for å kunne gi barnet en god start. Det er viktig å spørre seg selv: Må vi pusse opp barnerommet? Det vil ofte være gunstig å få det første leveåret i et «brukt» rom, et rom som er ferdig «avdunstet». Gjerne med renholdsvennlige arvemøbler.
Befinner du deg i en situasjon der det er nødvendig å pusse opp, kan disse rådene være til god hjelp:
Tenk rengjøring, og møblér slik at det blir enkelt å rengjøre rommet. Jevnlig rengjøring der vi tar med lister, under møbler og seng og oppe på hyller, er viktig på et barnerom. En støvsuger bør ha hepafilter (og hyppig poseskift) eller kanskje er du så heldig å ha en sentralstøvsuger?
Barnerommet bør ikke ha heldekkende tepper – se utdypende svar nedenfor (pkt 2).
Brannskader og brent støv forebygges enkelt ved å velge renholdsvennlige og faste varmekilder med lav overflatetemperatur.
Et godt luftskifte er viktig, og du bør som minimum ha ventiler i ytterveggene eller spalteventiler i vinduene. Vindu som både kan åpnes og settes i luftestilling gir mulighet for hurtig og effektiv utluftning. Nyere bygg har balansert ventilasjon som sikrer et godt luftskifte (husk jevnlig filterbytte).
Skap til tak er ideelt for å unngå støvsamling. Tenk på hva du har i barnerommet av støvsamlende tekstiler, bamser etc. Det er viktig at disse tåler en god vask. Et tips som forenkler renholdet, vil være å oppbevare leker i esker med lokk.
Løse tepper bør kunne vaskes. Bestemors råd om å henge ut og lufte tekstiler og dyner, både i kulde og i sol, er fortsatt et godt råd.
Når det gjelder valg av maling – se svar på annet spørsmål her.
Tenk på kondens og unngå fukt og mugg. Fukt og mugg kan i de fleste tilfeller forebygges dersom det er en luftespalte mellom inventar og vegger med lav temperatur.
Har du disse rådene med deg gir du barnet et godt grunnlag for å vokse opp i et godt innemiljø.
Mere informasjon finner du i 5 råd om babyens inneklima
Tepper kan binde både støv og fukt og lagre det i teppet. Det ønsker vi ikke, fordi tepper rengjøres for dårlig. Derfor bygges det opp lagre av forurensninger i teppene og disse frigjøres over tid, og fukt fører til et gunstig miljø for muggsopp og støvmidd. Slitasjen skaper stadig mindre partikler av forurensningene som så kan skade luftveiene hos brukerne når de virvles opp. Det øker risiko for kroniske luftveisplager, med luftveisallergi, allergisk og ikke-allergisk astma. Eksisterende allergier kan forverres, kronisk luftveisirritasjon øker risiko for KOLS (Kronisk Obstruktiv Lunge-Sykdom) og andre plager.
Kostnadene for effektivt renhold av tepper er anslått til å være fire ganger høyere enn for glatte gulv. Men det er «billig» å få dem til å se rene ut selv uten effektivt renhold. Dessverre driver deler av bransjen fortsatt kritikkløs markedsføring av usanne påstandene om helsefremmende effekter av gulvtepper. Det gjelder både interiørarkitekter, teppeleverandører og andre deler av bransjen.
Se også: Teppegulv - skadelig for inneklima og helse? - FHI
Mer litteratur:
Bakke JV, Øvrevik J, Schwarze PE, Hongslo JK, Nilsen SK, Becher R. Teppegulv. Inneklima og helsepåvirkning. Allergi i praksis 2016; 2: 47- 54. https://www.naaf.no/inneklima/teppegulv.
Becher R, Øvrevik J, Schwarze PE, Nilsen S, Hongslo JK, Bakke JV. Do Carpets Impair Indoor Air Quality and Cause Adverse Health Outcomes: A Review. Int. J. Environ. Res. Public Health 2018, 15(2), 184; doi:10.3390/ijerph15020184. Do Carpets Impair Indoor Air Quality and Cause Adverse Health Outcomes: A Review - PubMed (nih.gov) -- PDF Version: http://www.mdpi.com/1660-4601/15/2/184/pdf
De fleste materialer i bygninger kan avgi kjemiske stoffer til luften i gassform. Noen stoffer er harmløse, mens andre kan være skadelige. Det gjelder bygningsmaterialer og materialer som brukes i inventar, tekstiler, bekledning, husholdning og hobbyvirksomhet. Maling lakk, beis, lim og fargestoffer er stoffer som kan ha skadelige avgassing. Av hensyn til barn er det viktig å velge materialer som gir minst mulig avgassing når vi pusser opp. Spesielt gjelder dette for barnerommet. Sørg for god utlufting og ventilasjon og at maling, lakk og lignende er gjennomtørket før rommet tas i bruk. Som en tommelfingerregel vil nymalte overflater behøve å tørke og avgasse minst en måned før babyer og småbarn tar rommet i bruk. Så lenge det lukter merkbart av maling eller lakk, er rommet ikke klart for innflytting! Sommerhalvåret er den beste tid for malearbeidet. Da kan vi ha god lufting, og malingen tørker raskere.
De nordiske Astma og Allergi forbundene vil gjennom merket Astma Allergy Nordic - selected with care tilby allergivennlig maling. Ordningen utvider med nye malingsprodukter fortløpende. Finner du ikke slike produkter i din butikk vil vi råde deg til å bruke «helsevennlig» vanntynnbar maling fra en anerkjent produsent, som har dokumenterbar lav avgassing allerede etter få dager. Be om dokumentasjon på at produktet ikke avgir skadelige stoffer når rommet tas i bruk.
Men – vi gjentar, vurder om du må pusse opp. Se spørsmål 1.
Det er riktig at flere planter er vist å redusere enkelte gasser i luften. De bruker CO2 fra luften til å danne bladgrønt (klorofyll) og avgir oksygen om natten. Men, den mengde av andre gasser de fjerner, er meget beskjeden og har minimal betydning for luftkvaliteten i det antall vi kan ha i hjemmet. Dessuten er de fleste forsøk gjort med planter i spesielle potter, der det viser seg at det er rotsystemet som fjerner de fleste uønskede organiske gasser, som formaldehyd. Men planter i større mengder gir trivsel ved sitt utseende, et gunstig mikroklima med litt økt luftfuktighet og litt kjøling (avdampning av fukt fra bladene) og det er opplevelsen av dette samlet som gjør at planter anbefales inne. Vær imidlertid oppmerksom på følgende: Planter som vannes for mye, kan gi problemer med insekter og muggsopp på overflaten av pottejorden. Noen planter kan utløse allergisymptomer hos disponerte, både fra luftveiene og fra huden ved gjentatt hudkontakt. Noen planter lukter såpass sterkt at enkelte reagerer negativt på det. Dessuten er det planter som er giftige, og som må holdes borte fra småbarn. Velg derfor planter med omtanke!
Se mer detaljer på NFBIBs nettsider:
Planter i barnemiljøer – 5 råd – NFBIB (bedreinnemiljoforbarn.no) og
Pollen og planter til besvær – NFBIB (bedreinnemiljoforbarn.no)
Forsikringsselskapet skal ordne med renovering og opptørking. Tørking bør skje med avfukting og god lufting, da oppvarming med bruk av byggtørker alene kan fremme muggvekst. Det frarådes å bo i huset under mer omfattende opptørking og bygningsmessig arbeid da dette påvirker inneklima. Dersom noe må rives, er det viktig at området det arbeides i dekkes til med plast slik at spredning av støv og partikler reduseres. Påse at håndverker eller saneringsfirma bruker en avtrekksvifte slik at det blir undertrykk i arbeidsområdet slik at støv og partikler ikke forurenser boligen. Som regel bør en heller ikke bo i boligen umiddelbart etter flomskaden når tørking utføres. Forsikring skal dekke ekstra utgifter etter avtale. Vis til den nye standarden “NS 3515 Vann- og fuktskader i bygninger - Skadebegrensning og sanering” ( sanering betyr her fjerne alt vått og skadet materiale) og si at den skal følges.
Enkle sengetøy som laken, dynetrekk etc kan som regel vaskes på 60 grader og gjenbrukes dersom du handler umiddelbart. Rask handling er viktig fordi at det hindrer vekst av jordslag og muggsopp eller at lukt oppstår. Dyner og puter bør i så fall renses hvis de er av finere dunkvalitet. Er det vått av kloakkvann, anbefales det å kjøpe nytt. Forsikringen skal dekke dette.
Les også: 5 råd om babyens inneklima
Les om fukt og mugg på nettsiden til NAAF.
Det kommer an på hvordan klærne har vært oppbevart i mellomtiden. De bør uansett vaskes før bruk og heng dem gjerne på snora for lufting og solbestråling.
Seng og barnevogn som du kjenner historien til og som har vært oppbevart tørt / innendørs, kan trygt brukes, men vi anbefaler at det vaskes før bruk og får tørket godt ut. Madrasser bør ikke arves, men kjøpes ny til barnet. Ta gjerne en sjekk i ettertid om det lukter normalt av det før du tar det i bruk.
Les også: 5 råd om babyens inneklima
Ta ny kontakt med den som gjorde servicen og fortell om problemet. Varmepumper som kan både varme og kjøle kan gi ansamling av fukt på elementene i pumpens innedel. Dette er problematisk. Dersom støvfiltrene ikke er tette nok og ikke blir godt rengjort for støv ved servicen, vil kondensen gi grobunn for muggsopp i støvavsetninger både på ribbene/rørene og i bunnpannen om det ikke tørkes ut etter kjølingen (vifte uten varme) eller blir godt oppvarmet etterpå. Ved oppvarming blir elementene så varme at muggsoppen ikke vokser, men dersom det er mange uker mellom varming og bruk som kjøler, kan det bli muggsoppvekst (som også skjer i mange luftfuktere og aircondition anlegg).
Denne risikoen blir det ikke opplyst om når en kjøper en "invert" varmepumpe (som både kan kjøle og varme). På elementene (ribbene) i pumpen der varme/kjølevæsken sirkulerer, vil det bli kondens når den kjøler. Hvis alle filtre er skiftet og rørene vasket og evt. desinfisert, skal det ikke være rester av muggsopp som kan spres i luften. Lukt kan sitte igjen, og det må kanskje til nok en runde med vask/desinfeksjon for å fjerne restene av lukt fra overflatene/materialene. Dere kan evt få testet om det er muggsopp i luften, men det er ganske dyrt. Hvis det ikke er allergi i familien, er risikoen liten for allergiutvikling. Har du en eldre varmepumpe, vil et forebyggende tiltak for å redusere mengden fukt vil være å kjøre varmepumpen 30 minutter uten at kjølingsfunksjonen er på. Dette vil bidra til at fukten i innedelen transporteres bort. Nye varmepumper har fått denne funksjonen. Følg bruksanvisningen og produsentens serviceintervall.
Synlig mugg-/soppvekst viser at veden er av dårlig kvalitet og ikke tørr nok. Den bør ikke lagres og tørkes inne. Vær også forsiktig når veden tas inn og puttes i ovnen, da muggsoppsporer fra overflaten kan spres i inneluften og blande seg med husstøvet.
NFBIB har et tips du kan benytte for å sjekke om veden er tørr: Legg en vedkubbe i en pose over natten inne i romtemperatur. Dannes kondens/vann inne i posen, er veden for fuktig og må tørke en stund til. For å få kontroll på kvaliteten av veden, kan du også kjøpe en rimelig fuktmåler og utføre en enkel sjekk før du kjøper den.
Det er et viktig spørsmål som du stiller, for hvis en vannskade ikke blir tørket på en forsvarlig måte kan det føre til stor skade på boligen og gjøre den ubeboelig. Mangelfull eller feil uttørking kan i flere tilfeller etter gjenoppbygging føre til helseproblemer og for beboere. I din situasjon har vann trengt inn i alle yttervegger og innervegger slik at veggplater, isolasjon og listverk er oppfuktet.
Vær oppmerksom på følgende når uhellet er ute:
Spørsmålet er meget godt. I 2005 utga NFBIB i samarbeid med NAAFs pollenforsker Hallvard Ramfjord, boken GODE RÅD ER GRØNNE et allergivennlig grønt miljø ute og inne. Mange av listene som finnes på nettsider og hos blomsterhandlere er nok "lånt" fra denne boken, men med egne justeringer.
For å være sikker bør du bruke lister fra denne boken. (Boken er utsolgt, men finnes på biblioteket, og vil snart være tilgjengelig digitalt på vår nettside).
Fremover vil vi også gi informasjon om juleblomster med mere.
Se også:
Hvilke høstblomster kan vi pynte med nå, og er de allergivennlige? – NFBIB (bedreinnemiljoforbarn.no)
Planter i barnemiljøer – 5 råd – NFBIB (bedreinnemiljoforbarn.no)
Se også:
www.naaf.no om pollenallergi og planter
De varene du sikter til kommer fra et annet handelsmarked enn det vi har i Europa-regionen. Her i EUs handelsmarked er det fastsatte strenge regler som er satt for at produktene skal være trygge å bruke for deg som forbruker. Det betyr at de fleste miljø- og helseskadelige stoffer er forbudt å bruke i produktene du kjøper i Europa.
Det er flere eksempler at det ved myndighetenes kontroller og analyser av enkelte privatimporterte produkter fra utenfor Europa er funnet skadelige stoffer blant annet i leker, kjøkkenutstyr og personlig pleie. Dette er uheldig, og kan føre til helseskade hos dem som bruker dem. I tillegg kan man selv risikere å bli stoppet og straffet for å innføre produkter med skadelige stoffer. Det er den som privatimporterer som vil stå ansvarlig for produktet som er bestilt og at det samsvarer med regelverket her.
Vi vil derfor fraråde alle å handle slike produkter, ettersom du ikke har noen stor garanti for at produktene er trygge å bruke eller lovlige å innføre. Får du for eksempel en allergisk reaksjon etter bruk av et slikt importprodukt for kosmetisk pleie vil du og behandlende lege ha problemer med å identifisere hva du er allergisk overfor.
Forbrukerrådet har laget en nyttig oversikt over nettbutikker som opererer under falskt flagg, ved at de kan fremstå som norske nettbutikker, men sender varene fra andre handelsmarkeder.
Det var en morsom idé, men NFBIB vil fraråde å lage lekeball av hundehår, selv etter vask og toving, til en familie med hundeallergikere!
Allergikere reagerer mest sannsynlig på oppvirvling av partikler med spytt og flass/hudrester som ligger utenpå ulla. Barn vil også alltid putte leker i munnen. Reaksjonen avhenger av mengden allergener, graden av følsomhet og hvordan allergikeren ellers reagerer. Forskjellige hunderaser har samme allergener, men i litt forskjellig mengde. Vask med egnet vaskemiddel og meget varmt vann, vil fjerne de aller fleste allergifremkallende stoffer på overflaten, men neppe alle allergener i ulla.
Hvis den allergiske reaksjonen bare er renning fra nesen, og ikke astma eller hoste, er det ufarlig å prøve å lage en ball, men ikke som leke! Vi foreslår heller å bruke ballen som dekorasjon. Det er lite sannsynlig at samboeren til din venn reagerer da. - Men tenk på at den også er en støvsamler!
NFBIB forstår bekymringen din etter alt som er skrevet i media om dette, og ikke minst om hormonhermende myknere i plastprodukter. Du har sikkert også diskutert det med de ansatte i barnehagen slik at de er klar over dette.
Myndighetene er klar over utfordringen. Det er gjort mye for å redusere risikoen for at vi får i oss helseskadelige stoffer, blant annet fra innholdsstoffer i plastprodukter, ikke minst via matvarer og leker. Vi kan ikke unngå at det blir brukt gjenstander og leker av plast der flere barn skal leke sammen. Leker som er kjøpt i seriøse butikker i Norge, skal være godkjent når det gjelder å minimalisere risiko for å få i seg plastmyknere og giftige fargestoffer.
Barna bør læres opp til at de ikke skal putte plastleker og andre plastprodukter i munnen. Hygienisk sett er plastleker (f.eks. Brio, Lego) mulig å vaske godt med egnet såpe (anbefales i barnehager), det kan bare delvis gjøres med treleker (og gjøres uansett i praksis sjelden)! Miljøaspektet er en sak for seg! Men det anbefales bruk av treleker som ikke er malt, og mest mulig utelek.
Silikonprodukter inneholder stoffer kalt siloksaner, som man vurderer til å ikke medføre helserisiko, men man har lite langtidsforskning på dette. Silikonprodukter beregnet for bruk sammen med mat og drikke, avgir etter Mattilsynets vurdering ikke helsefarlige kjemikalier og kan trygt brukes dersom en vil unngå de vanlige plastproduktene. Eksponering i en vel tilrettelagt barnehage blir høyst sannsynlig mindre enn det de fleste utsettes for utenom barnehagen.
Takk for et meget godt og aktuelt spørsmål nå i førjulstiden.
Dere kan selvsagt aldri være helt sikre på at ingen i en stor familie med allergier ikke kan reagere om det er blomster inne. Reaksjonene kan skyldes ekte allergier eller annen overfølsomhet, for eksempel for lukter eller uspesifikke luftforurensinger (som når det er mange mennesker og dårlig ventilasjon).
NFBIB har laget noen oversikter over planter med og uten blomster, der risikoen for allergisk reaksjon er minimal. Men vær klar over at du må unngå planter som du vet noen i familien din reagerer på!
Her er våre forslag til allergivennlige planter og dekorative grener for innebruk i julen. Vær likevel oppmerksom på at flere av disse er mer eller mindre giftige, spesielt på grunn av slimhinneirriterende og hudirriterende plantesaft. Vær forsiktig så ikke barn eller kjæledyr får smake på dem. De kan få sterke magesmerter, selv om de ikke er livsfarlige! Vi har lagt inn lenker til Giftinformasjonen for sikkerhets skyld!
Og vi har laget en liste over de planter du IKKE bør ta inn i huset ditt.
Se de tre dokumentene her.
Julens blomster som vi IKKE anbefaler allergikere å pynte med inne
Takk for et aktuelt spørsmål! Det er særlig aktuelt nå i fyringssesongen. Her kan vi ikke gjennomgå alle forhold med varmepumper, men vektlegger det som angår allergikere.
Luft-til-luft varmepumpen sparer energi og er kommet i mange hjem, fortrinnsvis som tilleggsvarmekilde. Ikke alle er like fornøyde, da det lett blir noe støy, trekk og mer svevestøv.
Dette er greit å vite for brukerne og spesielt for allergikere:
Varmepumpen tilfører ikke frisk luft utenfra, men gjenbruker og varmer opp luften i rommet. Dette medfører at også støv fra rommet suges inn i oppvarmingsdelen av pumpen, riktignok gjennom et filter. Luftstrømmen tørker også ut innvendige overflater i boligen i nærheten av utblåsningsluften.
Viften blåser oppvarmet luft ut i rommet. Derved vil støv på nærliggende overflater og i luften, spres omkring. - For allergikere er det spesielt viktig med daglig støvfjerning på overflater, spesielt ved bruk av vifter ved oppvarming! (Se råd om støvfjerning fra NAAF). Dersom det er allergi-fremkallende partikler i støvet, for eksempel fra kjæledyr, mat eller insekter, vil dette virvles rundt og kan gi økte problemer for luftveisallergikere.
Det er et grovstøv-filter der luften suges inn i pumpen og i tillegg noen "finstøv-filtre ("pollenfiltre"), men begrenset hvor mye støv som fjernes. Det forutsettes at grovstøv-filteret rengjøres regelmessig. Det anbefales hver 2.- 4. uke, men kanskje oftere dersom det er mye aktivitet i boligen. Støvsuging av filtrene bør utføres på en måte slik at ikke støvpartikler spres i boligen. Bruk gjerne en støvmaske hvis det er mye støv, slik at du ikke puster inn de små partiklene.
Pumpens utedel avrimes regelmessig automatisk og da er det ikke oppvarming ca. 20-30 minutter (varierer). Pumpen blåser og støyer noe mer når den starter igjen.
For å spare strøm bør du sette termostaten på "Oppvarming" og ønsket temperatur. Da slår den av oppvarming når temperaturen er nådd. Bruk ikke "Auto"-funksjonen som vil koble til kjøling med økt strømforbruk hvis temperaturen naturlig overstiger ønsket temperatur. La pumpen gå så den holder jevn temperatur hele døgnet slik at ikke innvendige overflater blir unødig avkjølte. Reduser heller på andre varmekilder om natten!
Hvis viften brukes til å redusere temperaturen om sommeren ("Air-condition"), dannes det kondens (vann) i pumpens kjølesystem på innedelen, med risiko for senere vekst av muggsopp. Et tiltak som reduserer risiko for soppvekst, vil være å kjøre varmepumpen som normalt et par timer etter at den har vært brukt til kjøling.
Les leverandørens bruksveiledning. Ikke glem å følge rådene om vedlikehold av innedelen med filtrene og regelmessig service (ca. hvert 2. år) på både ute- og innedelen.
Her kan du få 7 gode råd fra Huseierne (inneholder reklame): Kjøpe luft-til-luft varmepumpe? Her er 7 gode råd! | Huseierne
og Varmepumpeforeningen (inneholder reklame): Vedlikehold og service på varmepumper – varmepumpeinfo.no og
Du har vel byttet pollenfilter? – Varmepumpeforeningen (varmepumpeinfo.no) .
NFBIB - Takk for godt spørsmål som vi vet at mange er interessert i. Lufting er bare en del av å bevare et godt inneklima! Her er en del enkle råd og tips om hvordan vi kan bruke boligen bedre under sammenkomster med flere til stede. Se hele dokumentet her!
Dette er et av de mange spørsmålene vil får inn til Ofte stilte spørsmål, her på vår nettside
Det er en sterk tradisjon å brenne levende lys i adventstiden, så vi forstår godt ditt spørsmål.
Spørsmålet kan besvares kort, og si at vi anbefaler ikke levende lys for dem som har astma og har overfølsomme luftveier, slik som hypersensitive bihuler.
Men vi vil gi deg et mer utfyllende svar, med noen råd på veien: Kan vi bruke levende lys