...

Norsk Forum for Bedre Innemiljø for Barn

Hvordan sikre barn og unges rett til godt inneklima i barnehager og skoler?

Verken eleven eller foreldrene skal sørge for at det er et godt  inneklima i skolen eller barnehagen. Det er det kommunene som skal, men de svikter alt for ofte denne oppgaven. Derfor er det så viktig at elever og foreldre sier tydelig ifra når inneklimaet oppleves dårlig!

Hvordan står det til i din skole/barnehage?

Sjekk først om barnehagen/skolen er godkjent etter Forskrift om miljørettet helsevern i barnehager og skoler m.v. Dessverre er mange barnehager og skoler ikke godkjent (dette gjelder minst 30%). Derfor går mange barn i barnehager/skoler som ikke oppfyller kravene i forskriften. Det er NFBIBs erfaringer gjennom mange år, og senest dokumentert i Helsetilsynets Rapport 1/ 2020 «Barns helse er folkehelse. Barnas arbeidsmiljø sikres ikke gjennom kommunenes tilsyn». Det ble gjennomført tilsyn med 51 kommuner og avdekket lovbrudd i 42 av dem. Hvordan står det da til i din skole/barnehage? Du kan be om å få se dokumentasjon hos barnehagen, skolen eller kommunen. Ledelsen ved barnehagen eller skolen plikter å informere foreldre om forhold som kan ha negativ innvirkning på helsen.

Les rådene om barns rett til god inneklima her:

Barns rettigheter av 11. mars 2022

og ønsker du å bruke klageskjemaet - finner du det her

Klageskjema til barns rettigheter 2022 11. mars

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke denne siden godtar du vår bruk av informasjonskapsler.