...

Norsk Forum for Bedre Innemiljø for Barn

Hva bør vi tenke på ved valg av nye elektriske varmeovner til oppholdsrom og barnerom?

Det fortsetter å komme mange gode og viktige spørsmål inn til vår spalte Ofte stilte spørsmål.

Ukens spørsmål vi gir svar på er:

Vi skal skifte ut noen eldre varmeovner og lurer på om det er noe vi bør tenke på ved valg av nye elektriske varmeovner til oppholdsrom og barnerom?

NFBIB svarer:
Når dere skal gå til innkjøp av elektriske varmeovner er det fornuftig å tenke gjennom hva dere bør se etter. Generelt vil vi anbefale at varmeovnene skal ha lav overflatetemperatur og stor overflate, noe som er spesielt viktig på barnerommet.

Her er noen flere momenter vi mener dere bør tenke gjennom når det gjelder veggfaste ovner:

  • De fleste elektriske varmeovnene er såkalte konveksjonsovner også kalt «gjennom­strømningsovner» fordi lufta passerer høytempererte flater inne i ovnen. En konveksjonsovn baserer seg på at varm luft stiger og kald luft synker. Ovnen trekker inn kald luft fra gulvet i rommet, varmer opp luften på høytempererte varmeelementer i ovnen og sender ut varm luft på toppen. Dette er en effektiv måte å varme opp et rom på, fordi den skaper god luftsirkulasjon uten bruk av vifter. Men husk at noe av støvet som ligger på gulvet fraktes med luftstrømmen og kan “brennes” på varmeelementet inne i ovnen. Dermed kan «svidd støv» bli spredt i lokalet og redusere luftkvaliteten.
  • Ovnen bør være utformet slik at den kan støvsuges foran og bak.
  • Ønsker dere veggfaste varmeovner som er helt tette, kan oljefylte ovner som ligner radiatorer, eller panelovner som leverer infrarød varme, være alternativer.
  • Det finnes ovner som leverer det meste av varmestrålingen (infrarød varme) gjennom fronten ut mot rommet. Dermed unngås unødvendig oppvarming mot veggen bak. Mer av varmen kan da rettes mot sittegrupper og brukerne. Energieffektiviteten øker, da en mindre andel av varmen stiger til taket og kan gå tapt for brukerne. (På nettsiden til ENOVA kan du lese mer om varmestyringssystem).
  • Det kan være greit å velge oppvarmingskilder som kan styres via WiFi. Det bidrar ofte til enklere temperaturregulering samtidig som det er bra for lommeboka.
  • Noen "smart-ovner" er også utstyrt med kaldrasfunksjon. Denne funksjonen gjør at ovnen veksler mellom innstilt temperatur og frostsikring når du lufter rom hvor temperaturen er over 15 grader.
  • Det finnes også oljefylte flyttbare elektriske radiatorlignende ovner med termostatstyring som kan være praktiske. Velg godkjent kvalitetsovn og pass på at ledningen ikke skades!

NFBIB vil presisere at vi ikke har noen interesse i produkter eller i firmaer, vi er heller ikke sponset av noen.

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke denne siden godtar du vår bruk av informasjonskapsler.