...

Norsk Forum for Bedre Innemiljø for Barn

Vi hører så mye om at burot må lukes og helst utryddes og at det gir mye allergi, er dette overdrevet?

Burot Som Ikke Er Ferdig Vokst

Vi hører så mye om at burot må lukes og helst utryddes og at det gir mye allergi, er dette overdrevet?

Takk for spørsmålet til vår spalte Ofte stilte spørsmål.

Som bildet viser, er burot (Artemisia vulgaris) en nokså uanselig plante du kan finne langs veikanter og andre steder der det er ferdsel. Du har helt sikkert gått forbi den uten å legge merke til den. Den trenger ingen prangende kronbladfarger eller dufter for å tiltrekke seg insekter, da pollineringen foregår med vindbestøvning med stor pollenproduksjon.

Pollenspredningen av burot (se NAAFs pollenvarsel) foregår etter at or, selje, hassel og bjørk er ferdig og godt ute i gresspollensesongen. Det betyr at allergikernes slimhinner begynner å bli "slitne" og at reaksjonene på burot kan bli store for allergikeren.

Med opptil 3-10% som reagerer på burot når de er i nærheten og den blomstrer, og spesielt når det blåser, er burot en viktig allergikilde som bør og må lukes bort. Under "normale" år sier vi at burot må lukes før St.Hans. I år er nok det i seneste laget. Luk planten før den går i blomst og helst når den bare er 30-40 cm høy, i år senest i midten av juni. Lukingen bør gjentas også neste år for å være sikker på at du har fått med hele planten. Ved å gjøre dette bedrer du tilværelsen for burot allergikere, du driver god forebygging og ved å lære barn om hvor viktig lukingen er, kan vi også forhindre at barn blir sensibilisert og derved plaget som voksne.

Nesten samtlige av dem som fikk positiv reaksjon på burot var gresspollenallergikere. Dette er vesentlig for vurderingen av burotpollenets betydning, da blomstringen gjerne kommer som en forlengelse av gresspollensesongen og slik vil kunne få forsterket virkning (priming-effekt). Isolering av proteiner fra pollenekstrakter av Artemisia viser at pollentypen inneholder flere grupper antigener.

Burot (Artemisia vulgaris) tilhører den meget artsrike kurvplantefamilien, som er kjent for å ha flere representanter med allergifremkallende egenskaper. Størst betydning i så måte har de vindbestøvede slektene Ambrosia (ragweed), Parthenium og altså Artemisia, som er den eneste av disse med norske viltvoksende arter (burot, malurt, markmalurt og norsk malurt).

Svaret på spørsmålet er med andre ord: Nei, det er ikke overdrevet, burot gir mye allergi, men det er enkelt å drive forebygging ved luking/utrydding av planten i ditt nærområde.

Burot

Les mer om Burot i denne artikkelen av Pollenforsker Hallvard Ramfjord, NAAF/NTNU:

Burot - info og fakta juni 2024

 

 

 

 

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke denne siden godtar du vår bruk av informasjonskapsler.