...

Norsk Forum for Bedre Innemiljø for Barn

Skal vi tørke tøyet inne eller ute i pollensesongen?

Nytt spørsmål til NFBIBs Ofte stilte spørsmål

Vi har et barn som er allergi for pollen. Vi har fått vite at det ikke skal tørkes klær inne, men at det i pollensesongen heller ikke skal tørkes klær ute. Hva skal vi tro?

Det er ikke mulig å gi generelle råd om utvikling i luftinnhold av pollen over døgnet. Det vi vet er at storparten av pollenet, særlig fra gressartene, avgis til lufta i de lyseste og varmeste timene på dagen og stort sett faller fort ned igjen. Dette gjelder derimot ikke treslagspollenet, som har et høyere utslippspunkt og kan løftes høyt over skogdekket med oppadgående luftvirvler. Mye av denne fraksjonen felles gjerne ut mot bakken i kvelds- og tidlige nattetimer, når lufta nærmest bakken avkjøles. I tillegg forstyrrer vind av varierende styrke dette mønsteret, noe vi ser klart på våre registreringer. Har du en tørketrommel, er det en fin måte å tørke tøyet på, men ønsker du å spare penger og CO2 er det best å tørke tøyet ute. Dette gir også det beste inneklimaet. Tøyet lukter friskt etter å ha hengt ute og du sparer skyllemidel. Solen bleker de sterkeste fargene, så det kan du tenke på når du plasserer tørkestativet. Det er heller ikke smart å plassere stativet under eller ved siden av et dryssende/pollenspredende tre/busk. Når tøyet er tørt kan du riste det godt for å hindre eventuelt pollen å bli med inn. Dette er et interessant dilemma. Tørke inne eller ute? Har dere en god utlufting/ventilasjon i huset og ikke noen problemer med fukt, så kan det være klokt i pollensesongen å tørke tøyet inne. Men og det er et men, dere må være spesielt oppmerksomme på å ha god gjennomlufting hvis dere ikke har god nok ventilasjon.

Beste hilsen Pollenforsker Hallvard Ramfjord og NFBIB

 

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke denne siden godtar du vår bruk av informasjonskapsler.