...

Norsk Forum for Bedre Innemiljø for Barn

Pollenallergi og bjørketre utenfor blokka?

Et viktig spørsmål er kommet inn til NFBIB -

Pollenallergi og bjørketre utenfor blokka

Jeg er plaget av kraftig bjørkepollenallergi som ble forverret ved graviditet. I våres fikk min sønn som allerede har astma, påvist allergi. Han måtte bruke sterkere medisiner enn vanlig i pollensesongen. Vi har et bjørketre som står så nær ytterveggen at grenene nesten er i kontakt med vinduene. Pollensesongen nærmer seg raskt, så jeg tok saken opp med borettslaget for å høre om det var mulig å fjerne treet. Det ville de ikke, og begrunnet svaret med at «vi bor i et område med mange trær». Det er sant, men ingen trær står så nærme som dette treet. Hver gang jeg åpner dør, lufteventiler eller vinduer blåser det pollen inn.

Er det noen jeg kan henvende meg til for å få støtte i saken om å fjerne treet som står inntil ytterveggen? Jeg kan jo alltids overleve med å være så dårlig, selv om jeg synes det er rart at det ikke kan bli tatt mer hensyn til, men jeg er ganske fortvilet over at sønnen min må bruke så kraftige medisiner at han er trøtt i ukesvis.

Utdrag av vårt svar står her:

Fjerning av bjørketrær kloss inntil yttervegg vil bety en vesentlig forbedring av forholdene for allergikere i huset, selv om det er bjørketrær også i omkringliggende vegetasjon. I gjennomsnitt faller ca. halvparten av pollenet på ei bjørk ned rundt de nærmeste 5 metrene fra treet, noe som altså gir en intens lokal pollentetthet under blomstringen. Norsk Standard (NS 1105:2011) anbefaler en minsteavstand på 100 meter for allergifremkallende trær fra oppholdsområder med universell utforming.

Les hele svaret under Ofte stilte spørsmål:  Ofte stilte spørsmål – NFBIB (bedreinnemiljoforbarn.no)

 

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke denne siden godtar du vår bruk av informasjonskapsler.  Les mer