...

Norsk Forum for Bedre Innemiljø for Barn

Naboen lar gresset gro for biene. Nå er gresset «i full blomst». Det skaper store problemer for oss naboer.

Naboen lar gresset gro for biene. Nå er gresset "i full blomst". Det skaper store problemer for oss naboer. Både voksne og barn er pollenallergikere spesielt mot gress. Er det noe vi kan gjøre for å gi naboen faktakunnskap om allergi og biodiversitet? (Vi ser at også kommunen lar gresset gro).

Takknemlig for hjelp.

Spørsmålet er kommet inn til vår spalte Ofte stilte spørsmål.

 Takk for et aktuelt spørsmål!

Ja, det er det. Kanskje du kan starte med å invitere naboen på en kaffe, og så forklare hvor plagsomt det blomstrende gresset er for familiens helse. Ros gjerne naboen for at han ønsker å skape biodiversitet i sin hage. Ved å gi en god forklaring om at gress vindbestøves og ikke er så nyttig for insektene kan det skape grunnlag for en god dialog. Det betyr igjen at gress produserer mye pollen (flere tusen) for at de skal klare å nå ut til «mottageren». Det meste av pollenet som gresset produserer spres ikke lenger enn til nærområdet, altså i   nabolaget.

Forklar også at om naboen ønsker å gjøre noe viktig for insektene, så kan han lage en «avdeling» i hagen med insektbestøvede blomster. Dette blir mer og mer vanlig både i offentlige og private hager, og vi ser bøndene setter av en rand av åkeren sin nettopp til insektbestøvede blomster. Disse blomstene produserer mindre pollen fordi insektene flytter pollenet fra en blomst til den neste. Blomstene er vakrere enn en uklippet gressplen og vil gi et meget godt tilskudd til biodiversiteten.

Naboen kan også velge å plante bærbusker eller så en kløvereng. Man kan også stille gressklipperen høyt og klippe før stråene blir for høye og blomstrer. Da får kløveren og andre lave markblomster delvis får vokse fritt og skape gunstige forhold for insektene. Mulighetene er mange. Foreslå gjerne bruk av markdekkende urter som engnellik, hasselurt, kløver, lammeøre, marikåpe og timian- arter.

Kløvereng

Les gjerne artikkelen om «Sommerens barne- og allergivennlige blomster»:

Sommerens barne- og allergivennlige blomster – NFBIB (bedreinnemiljoforbarn.no)

sommerens-allergivennlige-blomster-1.pdf

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke denne siden godtar du vår bruk av informasjonskapsler.  Les mer