...

Norsk Forum for Bedre Innemiljø for Barn

Muggsopp bak kommoden på barnerommet – hva kan vi gjøre?

Nytt og viktig spørsmål til NFBIB om barns innemiljø:

Dette spørsmålet dreier seg om barnerommet -

Da vi dro frem kommoden på barnerommet oppdaget vi at det var flere svarte områder i veggen og spesielt i hjørnet bak, som vi tror kan være muggsopp. Vi lurer på hvordan det kan utbedres for vi blir ganske forvirret når vi Googler muggsopp. Svar mottas med takk.

Svar: Først må du finne årsaken! Grunnen til at det er kommet muggsopp på veggen bak kommoden her er mest sannsynlig at luftfuktigheten i barnerommet har vært høy samtidig som kommoden har stått inntil en kald yttervegg der det er blitt kondens. Dersom rommet ikke har mekanisk ventilasjon, døren er mye lukket og det er lukkede eller for få lufteventiler i yttervegg, vil luftfuktigheten i rommet øke. Når fuktig luft kommer mellom et møbel og den kalde veggen, vil ikke luften lenger kunne holde på vannet og det kondenserer, slik at det blir gunstige forhold for muggsopp så den kan vokse på vegg-overflaten.

Tips til utbedring:

  • Hvis muggsoppen kun dekker kun et lite område og overflaten ikke er porøs, kan du rengjøre området med egnet desinfeksjonsmiddel for eksempel Klorin, Klorhexidin eller Rodalon. La middelet virke en stund før du vasker det av med rent vann hvis overflaten av veggen tåler dette. NB: Husk at Klorin bleker og lukter!
  • Porøse overflater, som for eksempel tapet, kan skades og må ofte skiftes etter behandlingen hvis du bruker for mye væske.
  • Hvis du skal gjøre jobben selv, er det viktig at du beskytter deg med en egnet støvmaske og bruker klær som ikke skal oppbevares inne etterpå.
  • Er det store mengder muggsopp, så rydd rommet og lag et arbeidsrom med plast i døråpningen slik at spredning av partikler blir så liten som mulig.
  • Har dere en bord- eller gulvvifte tilgjengelig, bør denne sette ved vindu å blåse ut slik at luftstrømmen fra rommet og arbeidsområdet går ut av soverommet.
  • Har du tilgang til en industristøvsuger med HEPA-filter så vil dette også bidra til å redusere støvspredning. En effektiv luftrenser med partikkelfilter hjelper også, men husk å skifte filter etterpå.
  • Bruk en egnet skrape først for å se om muggsoppen kan fjernes mekanisk.
  • For å unngå ny muggsopp bør du påse at det er en luftespalte mellom kalde vegger seng, skap og møbler så luften får sirkulere fritt slik at kondens ikke dannes. Bruk gjerne avstandsklosser slik at avstanden opprettholdes i den kalde årstiden.
  • Hold øye med området en stund når møbelet er satt på plass for å sikre at muggen ikke kommer tilbake.         Les videre på Ofte stilte spørsmål - barnerommet.

Mugg På Barnerommet  Foto Mycoteam

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke denne siden godtar du vår bruk av informasjonskapsler.