...

Norsk Forum for Bedre Innemiljø for Barn

Stemmer det at midden i dyner dør når vi lufter dem ute i kaldt vær?

Det er mange myter og fakta om midd som sirkulerer. I Norge har vi både kjølig klima og godt isolerte boliger med tørr luft som gjør det utfordrende for husstøvmidd å overleve vinteren inne.

Det er en delvis myte at man kan drepe midd ved å henge dyner, puter og tekstiler ute i vinterkulden. Da trenger vi samme temperatur som i en vanlig fryseboks, altså under -18°C. Men denne type kulde dreper ikke middens egg. Forsøk viser at -70°C er frysetemperaturen som må til for at eggene fra husstøvmidd ikke klarer å klekke, og det forutsetter spesialfrysere.

Det blir påvist allergi overfor husstøv eller husstøvmidd hos flere pasienter hvert år i Norge. Det betyr at noen likevel er utsatt for de allergenene som midd legger igjen etter seg, som oftest i fuktigheten i sengen. I hovedsak finner man allergenene i middens avføring, som utgjør et fint støv i tilknytning til de stedene der den bor. Midd spiser blant annet rester av hud og mikroskopiske sopper og trives i områder som har høy nok luftfuktighet (mer enn 50%). I boliger der det er fuktproblemer, kan midd klare å overleve med levedyktige kolonier gjennom hele året, fortrinnsvis i tekstiler (tepper og møbler). Middproblemer i en bolig kan derfor også være en indikasjon på fuktproblemer man kanskje ikke kjenner til. Fuktproblemer bør utbedres for å bidra til å lette symptomer og minske behovet for medisin for husstøvmiddallergikere.

Det beste rådet for å bli kvitt bestander av husstøvmidd i tekstiler som man vet inneholder midd, er vask i maskin på 60°C eller høyere. Det dreper effektivt både midd og eggene. Pass på at du bruker en vaskemaskin som har tilstrekkelig kapasitet til å vaske dyner. Våtvekten på disse er gjerne mange kilo, og vaskemaskinen må klare å håndtere dette for at du skal være sikker på at dynen blir vasket helt gjennom på den temperaturen som er satt i vaskeprogrammet.

Se også Ofte stilte spørsmål - Boligen

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke denne siden godtar du vår bruk av informasjonskapsler.