...

Norsk Forum for Bedre Innemiljø for Barn

Gammel kunnskap fortsatt like aktuell om ren luft, klart vann, effektivt avløp, hygiene og lys.

I 1859 kom Notes ON Nursing eller håndbok i sykepleie, som den het på norsk. Her presenterer Florence Nightingale retningslinjer for god sykepleie. Det er fascinerende å se at de første kapitelene i denne håndboken handler om  ventilasjon og oppvarming og ikke minst om sunne friske hus.

En rask rundspørring til dagens sykepleiere slår fast at denne kunnskapen fortsatt står sterkt i pensum og bevisstheten for god sykepleie. De fem punktene som Florence Nightingale trakk frem er fortsatt meget viktige for å sikre bygninger som gir god helse:

Ren luft, klart vann, effektivt avløp, hygiene og lys.

All ære til denne verdensberømte sykepleieren for å sette frisk luft på dagsorden. Hun vek heller ikke for å kritisere datidens skoler:

"De fullpakkede skolene der så mange epidemier har sitt utspring. Vi burde ha foreldre som sier at  - jeg vil ikke sende barnet mitt til den skolen. Luften er avskyelig."

Les artikkelen fra VVS Bladet nr. 06/2023 her: https://www.nemitek.no/helse-historie-inneklima/sykepleier-og-ventilasjonsekspert/369262

En annen som også skal ha mye av æren for å ha satt hygiene og frisk luft på dagsorden er legen, farmasøyten og kjemikeren Max von Pettenkofer ( 1818-1901). Han ble den første med et professorat i hygiene ved universitet i München og ble adlet for sitt viktige arbeid i 1883.

Beklageligvis er ikke denne kunnskapen konsekvent omsatt i praksis. Fortsatt sliter vel 30% av dagens barn i Norge med mangel på god og frisk luft.

Hva skal til for å omsette denne helt fundamentale kunnskapen til dagens praksis?

Har vi glemt det basale vi lærte under pandemien, frisk luft hindrer smitte?

NFBIB kan ikke la være å undre seg over at god gammel kunnskap blir skjøvet til side - er det ikke viktig at barn får en god helsestart i de viktige barneårene?

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke denne siden godtar du vår bruk av informasjonskapsler.