...

Norsk Forum for Bedre Innemiljø for Barn

Pollen og planter til besvær

Det er midtsommer og pollentid, og det er viktig å si at naturen er en viktig helsekilde, men for noen er pollenallergi til besvær. Dette kan også ramme barn.

Norsk Forum for Bedre Innemiljø for Barn har i 2022 gitt ut noen gode råd for planter i barnemiljøer: 5 råd for grønt miljø i barnemiljøer november 2022

NFBIB, NAAF og Helsedirektoratet ga i 2013 ut heftet - Pollen og planter til besvær, med redaktørene Anders Smith og Marianne Bjerke. Det meste av innholdet er fortsatt meget aktuelt. Heftet tar for seg både planter som er til besvær for allergikere, overfølsomhet for duftstoffer og giftige planter.

Planter stimulerer våre sanseorganer, syn og lukt både til glede og besvær. Et økende antall mennesker rammes av duftoverfølsomhet. Det samme gjelder allergi mot pollen. Trær, gress og visse andre vekster sender ut pollen i mengder som kan gi høysnue og astma. Dette gjelder blant annet for ugressplanten burot. Noen reagerer på duftstoffer uten at reaksjonen beror på pollen. Visse proteiner i pollen er nær beslektet med proteiner i mat, slik at pollenallergikere også kan reagere på matvarer.

Du kan lese mer om pollenkilder og helseutfordringer fra side 20 og utover i: https://www.bedreinnemiljoforbarn.no/pollen-og-planter-til-besvaer/

p-helseradet-08-13_nett-opt-1

Boken Gode råd er grønne, ga NFBIB ut i 2005. Boken er fortsatt meget aktuell med sine råd om allergivennlige planter både inne og ute for alle anledninger. Pollenforsker Hallvard Ramfjord og barnelege Roald Bolle var sentrale for å få skrevet boken. Det var viktig å samle kunnskapen om allergivennlige planter på begynnelsen av 2000 tallet. Kunnskapen er fortsatt meget etterspurt både hos de som er berørt og hos de som har sitt yrke blant blomster og planter så vel som i det medisinske miljøet.

forside-gode_rŒd-er_grnne

Det er mange som refererer til boken, både i inn og utland, og NFBIB har som mål å oppdatere boken, samt gjøre den tilgjengelig på vår nettside. Vi vet at mange etterlyser boken, og vi skal gjøre det vi kan for at denne kunnskapen igjen blir tilgjengelig.

 

 

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke denne siden godtar du vår bruk av informasjonskapsler.