...

Norsk Forum for Bedre Innemiljø for Barn

«Det er ikke rettferdig at vi skal ha det så dårlig her»

Denne høsten har både Avisa Sør-Trøndelag, Sunnmørsposten og Aftenposten Junior skrevet om hva barn mener om å gå på en dårlig vedlikeholdt skole. Barna på Hessa Skole i Ålesund sier dette:

"Det er ikke rettferdig at vi skal ha det så dårlig her".  Nå går de i 7 klasse og helt siden de gikk i 1. klasse har de blitt lovet at noe skulle gjøres med skolen. I nesten 10 år er de blitt lovet forbedringer. Til slutt gikk de til protester og  ble sinte på de som bestemmer. Det hjalp. Nå er de lovet at det skal bli ny skole, og at arbeidet skal begynne i 2022, men elevene vet ikke helt om de tror på politikerne.

Les saken her: https://juniorskole.no/articles/y67AQA/det-er-ikke-rettferdig-at-vi-skal-ha-det-saa-daarlig-her

En far har tatt kontakt med NFBIB og sier dette:

" Ungene har få om ingen muligheter selv til å påvirke tilstanden på skolen de går på. Jeg har en 10-åring og en 13-åring, og barneskolen begge går/har gått på har lenge slitt med områder på skolen med inneklimautfordringer, generelt forfall og elendige toalettfasiliteter. Det er ikke alt som er like ille, og da avhenger det litt av hvor heldig man er med det klasserommet, som man får tildelt (og hvor sterk røst kontaktlærerne har ift romfordelingen).

Det er en kamp mellom FAU, kommune, miljørettet helsevern og rektor og alle andre som har ansvar.

Problemet ligger nok delvis i at unger er altfor tilpassingsdyktige (og uten myndighet til å bli hørt). De ender med å løse toalettproblemene med å holde seg hele skoledagen, og dårlig vannkvalitet løses ved å ta med eget vann på flaske. Trekk i klasserommet krever ekstra klær for de som klarer å tenke så langt. Sånt hadde ingen arbeidsplasser fått holde på med lenge."

Faren ber om å få være anonym her, men NFBIB kjenner hans identitet.

NFBIB er glad for at pressen tar opp den fortvilte situasjonen som elevene er i. Det samme har Helsetilsynet gjort i sin rapport nr. 1/2020 der de beskriver sitt landsomfattende tilsyn og konkluderer med at barns ARBEIDSMILJØ IKKE SIKRES gjennom kommunenes tilsyn med sine skoler og barnehager. Det er ingen tvil om hvem som har ansvaret her. Det er heller ingen tvil om at det som først og fremst mangler, er godt vedlikehold av skoler og barnehager.

NFBIB viser til   våre publikasjoner om temaet under publikasjoner på siden her:

Veiledning for et bedre fysisk innemiljø på skolen – NFBIB (bedreinnemiljoforbarn.no)

Dette kan ikke fortsette. Hvem er villig til å ta ansvar? Det er helt tydelig at kommunene - 8 av 10 - i følge helsetilsynet, ikke tar sitt ansvar for barns arbeidsmiljø. Hvem gjør det da?

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke denne siden godtar du vår bruk av informasjonskapsler.