...

Norsk Forum for Bedre Innemiljø for Barn

Over 800 skolebygg i kritisk forfatning

https://www.utdanningsnytt.no/forfall-forskning-helse/over-800-skolebygg-i-kritisk-forfatning-dette-er-den-nasjonale-skoleskammen-sier-foreldreleder/338435

 

"Over 800 skolebygg i kritisk forfatning:
– Dette er den nasjonale skoleskammen, sier foreldreleder

Hundrevis av skolebygg har alvorlige mangler i anleggene som skal sørge for god inneluft. Rektor Kim Sørensen måtte rydde bort skolebiblioteket for å få en SFO-avdeling med forsvarlig inneklima."

Ordene er hentet fra dagens Utdanningsnytt. (1. november 2022) I tillegg har NRK omtalt saken i morgensendingen.

Marius Chramer, leder i FUG, kaller inneklimaproblemene i Skole-Norge for den store skoleskammen. Han har gjennom flere år vært opptatt av å få gjort noe med forfallet som pågår over hele landet. Begynnelsen på engasjementet var nettopp som FAU-leder ved Tromsdalen skole.

– Jeg følte vi kjempet mot vindmøller i den saken i flere år. Etter hvert skjønte jeg at dette ikke bare var en lokal sak om én skole, men en nasjonal sak av store dimensjoner, sier Chramer.

13 000 lærere med dårlig inneluft

Rektoren er ikke alene i sitt forsøk på å finne forsvarlige løsninger i skolebygg som forfaller og blir forsømt. Selskapet Multiconsult har utarbeidet en rapport på vegne av Foreldreutvalget for grunnopplæringen (FUG).

Multiconsult sitter på omfattende data om tilstandsgraden på rundt 6000 norske skolebygg. Dette utgjør opp mot 60 prosent av den totale eiendomsmassen til norske skoler. Det er litt over 3000 grunnskoler og videregående skoler i Norge, men hver skole består av flere bygg, derfor er det langt flere skolebygg enn skoler.

Resultatene Multiconsult summerer opp er urovekkende for titusener av norske elever og lærere.

NFBIB mener at Multiconsults rapport viser med all tydelig at Helsetilsynets rapport i 2020, om at kommunenes tilsyn svikter barna, var helt nødvendig og at konklusjonen i rapporten er dramatisk.

Skal vi la barna fortsette å gå i disse skolebyggene? Er dette god Folkehelse? ER dette god forebygging av et ungt menneskes livslange helse? Hvem tar ansvar NÅ?

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke denne siden godtar du vår bruk av informasjonskapsler.