...

Norsk Forum for Bedre Innemiljø for Barn

Vil bruk av luft-til-luft varmepumpe bedre inneklimaet vårt?

Varmepumpe Dk 4

Vi ønsker å installere en luft-til-luft varmepumpe, men hører at det kan forverre astmaen. Vi er en familie med astma både hos barn og voksne, men vårt hus og vår økonomi trenger at vi installerer en varmepumpe. Kan dere hjelpe oss med å gi oss svar på om bruken av varmepumpen vil forbedre eller forverre inneklimaet vårt?

Det kommer jevnlig inn spørsmål til vår spalte - Ofte stilte spørsmål. NFBIB arbeider grundig med de svar vi gir. Denne gang er det bruken av luft-til-luft varmepumpe spørsmålet gjelder.

Takk for et aktuelt spørsmål! Det er særlig aktuelt nå i fyringssesongen. Her kan vi ikke gjennomgå alle forhold med varmepumper, men vektlegger det som angår allergikere.

 Luft-til-luft varmepumpen sparer energi og er kommet i mange hjem, fortrinnsvis som tilleggsvarmekilde. Ikke alle er like fornøyde, da det lett blir noe støy, trekk og mer svevestøv.

 Dette er greit å vite for brukerne og spesielt for allergikere:

Varmepumpen tilfører ikke frisk luft utenfra, men gjenbruker og varmer opp luften i rommet. Dette medfører at også støv fra rommet suges inn i oppvarmingsdelen av pumpen, riktignok gjennom et filter. Luftstrømmen tørker også ut innvendige overflater i boligen i nærheten av utblåsningsluften.

Viften blåser oppvarmet luft ut i rommet. Derved vil støv på nærliggende overflater og i luften, spres omkring. - For allergikere er det spesielt viktig med daglig støvfjerning på overflater, spesielt ved bruk av vifter ved oppvarming! (Se råd om støvfjerning fra NAAF). Dersom det er allergi-fremkallende partikler i støvet, for eksempel fra kjæledyr, mat eller insekter, vil dette virvles rundt og kan gi økte problemer for luftveisallergikere.

Les hele NFBIBs svar her: Varmepumper-04-12-2023

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke denne siden godtar du vår bruk av informasjonskapsler.