...

Norsk Forum for Bedre Innemiljø for Barn

Kommunene må selv ta vare på sine bygninger

Skal staten skal overta ansvaret for kommunens skoler og barnehager fordi kommunene har for dårlig økonomi?

Staten bør pålegge kommunene å føre en verdibalanse for bygningene der verdi, nedskrivninger og verditap blir synlig.

Kommunenes økonomi er ikke til hinder for vedlikehold av skolene. De har gjennom mange år brukt alt for lite penger til vedlikehold, men samtidig brukt alt for mye på nybygg.

Det kan de gjøre uoppdaget fordi ingen av skolebygningene har noen verdi. Derfor synes det ikke i kommuneregnskapet at de forfaller.

Krev alternativt at Staten pålegger kommunene å føre en verdibalanse for bygningene der verdien og nedskrivninger/verditap fremkommer for offentligheten. Da vil det lønne seg å holde bygningene i orden. Det vil ikke lønne seg å bygge dårlige bygninger. Kommunene kan og må slutte å bygge alt for mye nytt.

I virkeligheten vil det gi kommunene mye bedre økonomi. Det er ikke lønnsomt å rive 30 år gamle bygninger!

Tiden er moden for å prioritere bærekraftige bygninger. Det er det beste for miljøet, for barn og barnebarn.

FOR ORDENS SKYLD VIL VI NEVNE: NFBIB var i 2002 pådriver sammen med Skolemiljøalliansen, til at staten innførte en rentefri låneordning på skolesektoren for kommunene til en verdi av ca. 15 milliarder kroner gjeldende for 2002-2009 til oppussing og rehabilitering av skolebygg. NFBIBs skuffelse var stor over hvordan midlene faktisk ble brukt i kommunene. Ikke slik de opprinnelig var ment til å ruste opp barnehage- og skolebygg. Faktum var at de i det vesentligste ble brukt til NYE bygg, ikke renovering. Hovedfokuset var på de Nye og Fineste barnehage- og skolebyggene. Regjeringen bevilget nye 15 mrd fra 2009 som denne gangen også omfattet nye skolebygg og svømmeanlegg.

Jan Vilhelm Bakke, pensjonert overlege i Arbeidstilsynet

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke denne siden godtar du vår bruk av informasjonskapsler.  Les mer