...

Norsk Forum for Bedre Innemiljø for Barn

Hvorfor er det så viktig å fjerne støvet i boligen ?

Vi er en travel småbarnsfamilie som forsøker å holde det rent (med varierende hell). Kan dere svare på hvorfor det er så viktig å holde «lodottene» og støvet ute - for en familie med astma?

Takk for et godt og viktig spørsmål til vår spalte Ofte stilte spørsmål - Boligen

De synlige lodottene er ikke den største utfordringen, for dem ser vi og kan fjerne enkelt, men de tyder på at støvsuging burde vært gjort for flere dager siden! I en familie med luftveisallergi som astma, er det også annet støv å ta hensyn til!

Luften vi puster i inneholder store mengder partikler av mange slag, former og størrelser. Vi kaller dette for «støv» selv om det oftest er usynlig. Noe stammer fra levende organismer slik som planter, hår, flass (husk kjæledyrene!), muggsopper, bakterier, alger osv. som kan inneholde allergifremkallende bestanddeler, eller bakterier og virus (smittepartikler, fra mennesker og dyr). Dette er Biologisk støv, men vi har også Syntetisk støv (fra for eksempel plast, teppegulv, skumplaststøv, klær i fleece) og Uorganisk støv (for eksempel forbrenningspartikler og slitasjestøv fra jord og stein). I tillegg kan støvet komme fra mikroskopiske og usynlige kilder. Legene Finn Levy og Kjell Aas ga oss i sin tid et bilde på støvet som et glidefly lastet med kjemikalier og annet uønsket materiale, blant annet allergener.

Noe av støvet seiler/daler raskt ned på gulvet, mens de små partiklene blir svevende lenge i luften. De virvles opp og følger etter deg i luftstrømmen når du beveger deg.

Støv irriterer slimhinnene og virkningen på helsen avhenger av «lasten» som støvet har med seg. For allergikere kan særlig det organiske støvet inneholde allergener som er vanskelige å unngå. Ved hyperreaktivitet kan både det organiske og det uorganiske støvet utløse sykdom og da er lasten av kjemiske stoffer av stor betydning.

Med andre ord er det viktig å holde boligen ren og så støvfri som mulig. For å klare dette i en travel hverdag er det viktig å tenke på: Hvor mye vi reagerer, avhenger av individets anlegg for å reagere på spesielle måter (for eksempel allergi/astma), og graden av helseeffekt kan påvirkes av:

  • Hvordan vi innreder slik at boligen blir renholdsvennlig og det blir lettere å unngå overflater som avgir støv
  • Om det er enkelt å rydde, lokk på lekekassene på barnerommet bidrar til mindre støv på leker
  • Har vi rene, ikke lodne overflater på gulv, vinduer og vegger er renhold lettere
  • Bruker vi gode rengjøringsmetoder som hindrer forurensning?
  • Har vi skap til tak, eller må vi jevnlig tørke støv av skaptopper?
  • Hindrer vi pollen i å trenge inn i pollensesongen?

Se også 5 Gode råd for barns inneklima i boligen!

Lek

 

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke denne siden godtar du vår bruk av informasjonskapsler.