...

Norsk Forum for Bedre Innemiljø for Barn

Hvordan kan jeg senke temperaturen på soverommet?

Det er sommer og det er for varmt om natten. Hvordan kan jeg senke temperaturen på soverommet?

Det er problematisk å ha det for varmt når du skal sove. Dette gjelder ikke minst små og større barn. Kroppen vår er laget slik at blir det for varmt, blir kroppen urolig. Soverommet bør som regel være noen grader kaldere enn vanlig oppholds-temperatur om dagen. Da sover vi bedre. Det kan være særlig krevende når det er varmt om sommeren, og da må det ekstra tiltak til! Forsøk å få temperaturen i soverommet ned mot 20-18 grader, men dette er vanskelig når det er tropenetter!

Har du et soverom som ikke er på den kaldeste siden av huset, bør du tenke over om det er et annet sted som egner seg bedre. Kan du ta med deg madrassen til et kjøligere sted? Den øverste køyesengen blir for varm. Dropp dynen, et tynt teppe eller et dynetrekk vil være nok i varmen. Eller legg madrassen på gulvet! Disse rådene gjelder også for barn. Det er ekstra viktig at de får nok drikke i varmen og har lite klær på om natten. En god søvnkvalitet er like viktig for barn som for voksne. Har du underetasje eller kjellerstue, flytt dit!

Steng solen ute fra soverommene, hvis mulig. Markiser og annen solavskjerming på utsiden er bra. En lys rullegardin på innsiden vil også hjelpe (noen har i tillegg «sølvbelegg» på baksiden). Den bør være nede hele dagen. (Mørke gardiner og rullegardiner tar til seg mer varme).

Bruk gjerne en vifte ved sengen, kjølingen er avhengig av fuktighet på hud eller klær, samt lufthastigheten. Det gode er at alle vifter hjelper, også en enkel bordvifte. Det skaper bevegelse i luften og vil raskt senke temperaturen på huden merkbart. (Husk at støv blir virvlet opp, så en god rengjøring vil skape bedre inneklima). Moderne varmepumper er effektive også til kjøling, men bruker dyr strøm og må brukes med lukkede vinduer.

Å lufte på riktig tidspunkt vil også hjelpe. Luft når det er kaldest i døgnet.  Står sola rett på vinduet, steng igjen og trekk ned en lys rullegardin eller persienne, for å få mindre solvarme direkte inn.

Du sover best om du har kjølt deg ned før du legger deg. En temperaturforandring av kroppen har god effekt. En kald dusj eller et kaldt bad vil gjøre en forskjell for nattens soving.

Det er kommet mange råd om nedkjøling av soverom i den senere tid. Les kritisk. Noen råd er straks tiltak andre kan du forberede til neste varmeperiode.

Her er en artikkel med flere gode råd: Slik får du det kaldt nok på soverommet – NRK Livsstil – Tips, råd og innsikt

 

 

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke denne siden godtar du vår bruk av informasjonskapsler.