...

Norsk Forum for Bedre Innemiljø for Barn

Hvem ivaretar folkehelseansvaret?

Dagens Medisin publiserte NFBIBs artikkel om et eget Folkehelsedepartement som ivaretar helsen til befolkningen.

Kronikken ble publisert 16. februar 2023 og er skrevet av Jan Vilhelm Bakke, Leif Amdahl, Tore Andersen, Marianne Bjerke, Kai Gustavsen, Pål Brekke, Finn Levy, Fredrik Horjen, Roar Smelhus, Anders Smith og Axel Wannag.

DET ER IKKE nok å behandle sykdom – vi må også ivareta helse. 90 prosent av forutsetningene for helse er utenfor helsesektoren. Vi kan ikke behandle og reparere oss til helse uten å bry oss om samfunnet i og utenfor helsesektoren, men etter å ha gjennomført betydelige budsjettkutt har Folkehelseinstituttet (FHI) nå nedlagt sine fagfelt for uteluft, inneklima og mat – begrunnet med at instituttet ikke lenger ser noen mulighet til å opprettholde kompetansen på et forsvarlig faglig nivå.

Det er alvorlig at helsemyndighetene legger ned helsefremmende og forebyggende arbeid. Nedleggingen av fagområdene Uteluft, inneklima og mat er mer alvorlig enn situasjonen i 2017, da ansvaret for folkehelsearbeidet ble etterlyst og et nytt helsedepartement foreslått.

Vår nasjonale faginstitusjon tvinges til å legge ned fag som har vært sentrale for det norske helsevesenet siden sunnhetsloven av 1860. Politikerne synes ikke å ha forstått hvordan FHI brukte sin kompetanse til å takle covid-19-situasjon – gjennom bruk av smittevernloven.

LES hele artikkelen her:https://www.dagensmedisin.no/opprett-et-departement-for-folkehelse/534387

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke denne siden godtar du vår bruk av informasjonskapsler.