...

Norsk Forum for Bedre Innemiljø for Barn

Er det klokt å legge ventilasjonen under betongdekke under bygget?

Vormsund Ungdomsskole stod ferdig  i mars 2021. Elevene hadde da ventet i mer enn 15 år på en ny Ungdomsskole. Den gamle skolen var muggen og råtten. Elevene  opplever nå at det er vann i ventilasjonskanalene! 

Dette fortjener ikke skoleelevene!

NFBIB spør om hvordan det egentlig er mulig å velge en så risikabel løsning med tanke på at det ikke er sjelden det kommer store nedbørsmengder?

Å legge ventilasjonen under betongdekke under skolen er ikke vanlig. Dette er ikke en løsning som anbefales. En betingelse er at det legges over grunnvannsnivået og er garantert mot vanninntrengning. Her har kommunen fått et problem! Vi får håpe at dette ikke gjentar seg neste gang grunnvann-nivået stiger!

Skal det bygges slik, betinger det gode inspeksjonsmuligheter for fukt og gode rengjøringsmuligheter. Er det god nok tilgang til installasjonene? Når anlegget igjen er tørt, må det sikres at det ikke er restfuktighet som kan fremme muggvekst!

Hvilke risikovurderinger er gjort, både for bygget og for elevenes helse?

Er det sjekket om det er Radon i grunnen?

Er miljørettet helsevern og kommunelegen koblet på - dette berører elevenes helse?

Avisa Raumnes bringer denne viktige saken frem i lyset 30.08.2023.

.Vormsund Ungdomsskole Foto Raumnes

Kommunedirektør Jon Sverre Bråthen i Nes forteller at kommunen har sugd vann ut tre ganger siden 11. august.

– Ventilasjonen har stått én dag i denne perioden, forteller han.

Bråthen kunne fortelle at kommunen følger situasjonen nøye.

– All fokus er rettet inn på å holde ventilasjonen i gang, sier han om situasjonen på den nye ungdomsskolen i Vormsund. Det er to og et halvt år siden den nye skolen åpnet.

Det var etter ekstremværet «Hans» at problemet ble oppdaget,  det kom store nedbørsmengder i vårt distrikt. I løpet av 12 timer ble det registrert 33,4 millimeter nedbør.

Dette tålte altså ikke anlegget - som i følge kommunedirektøren skal være vanntett. Kommunen har skrevet følgende om saken på sin nettside:

– Dette medfører at skolen i perioder må skru av ventilasjonsanlegget mens dette blir sjekket ut. Nes kommune og entreprenør er på saken.

NFBIB regner med at Nes Kommune har fokus på elevenes helse og gir elevene løpende informasjon om helserisikoen ved fukt i ventilasjonsanlegget eller rett og slett mangel på ventilasjon. Vi håper på elevenes vegne at dette kan ordnes slik at det ikke gjentar seg!

NFBIB spør videre: Hadde Nes kommune god nok bestillerkompetanse for slike store bygg før de ga klarsignal for bygging av Vormsund Ungdomsskole? 

Er man trygg på grunnforholdene under Vormsund Ungdomsskole med tanke på ekstremnedbør?

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke denne siden godtar du vår bruk av informasjonskapsler.