...

Norsk Forum for Bedre Innemiljø for Barn

Avisa Raumnes skriver om vårens blomster og inneklima
Avisa Raumnes skriver om inneklima, vårens blomster og planter, allergivennlighet og NFBIB.
Det har imidlertid sneket seg inn en feil i teksten til Avisa Raumnes - kanskje klarer DU å finne feilen?
"Det er tid for å pynte, men ikke alle planter gjør seg inne
Marianne Bjerke kan mye om hva du ikke bør ta med inn i huset.
 

Det er sesong for å pynte med blomster og planter, men du bør velge de som er allergivennlige.

Tenk på inneklimaet når du pynter med blomster, sier Marianne Bjerke fra Fenstad.

Hun er leder av Norsk Forum for Bedre Innemiljø for Barn (NFBIB), og kommer med gode råd når våren setter inn for fullt. I tillegg går vi inn i en høytid der mange liker å pynte litt ekstra, gjerne med mye blomster.

Bjerke vil imidlertid at folk tenker seg godt om før de tar blomster og planter inn, spesielt om de kan være til bry for mennesker. Og det er det en del blomster og planter som er, spesielt nå på våren.

– Det er fullt mulig å pynte mye på trappa også, sier Bjerke.

Bedre inneklima

NFBIB ble etablert i 1996, og Bjerke har vært med siden starten. «Hensikten med etableringen var å arbeide for at det skulle bli opprettet et permanent nasjonalt kompetansesenter for inneklima i Norge som skulle ivareta den faglige utvikling av inneklimafeltet i Norge, slik at NFBIB ble overflødig» skriver foreningen på sin nettside. Slik har det altså ikke gått. Men Bjerke og de andre i gruppa forsøker å jobbe videre med barns inneklima, spesielt.

Bjerke kommer med gode anbefalinger i en tid da mange sliter med allergi og en høytid der folk liker å pynte litt ekstra.

Klassifiserte blomster

– På midten av 90-tallet ga vi ut en bok der vi klassifiserte 1000 blomster, planter og trær, og de er allergivennlige eller ikke. Boka ble godt mottatt, blant annet av blomsterhandlere og opplæringssteder. I 2005 gjentok vi dette, nå med bilder og oppdatert informasjon. Den boka heter «Gode råd er grønne», sier Bjerke. Denne boka vil snart være å finne digitalt på foreningens nettside. Bjerke lover at denne boka stadig vil bli fornyet, blant annet med ny kunnskap.

– I lang tid var vi de eneste i Europa som hadde denne klassifiseringen av blomster og planter, sier nesbuen.

Bjerke har bakgrunn fra apotek og drifts- og hotelledelse, og har vært seniorrådgiver i Helsedirektoratets folkehelseavdeling. Bjerke har også vært aktiv med ulike roller i Norges Astma og Allergiforbund.

Ikke ta de inn

Da vi spør om de gode rådene, blir Bjerke ivrig. Ikke minst minner hun om at mange sliter med allergi.

– Trær med mye pollen, som or, hassel, selje og bjørk, skal du ikke ta inn. Akkurat nå er det or som sprer seg, og selv om det er snø er de plagsomme, påpeker Bjerke.

Når våren kommer for fullt, anbefaler hun trær som lerk og frukttrær som kan drives inne. Disser allergivennlige.

– Påskeliljer, krokus og alle løkplanter går fint, sier hun.

Hun peker også på at folk skal være oppmerksomme på giftige planter, og blomster med mye duft.

Rammer ulikt

Bjerke og foreningen peker også på at planter kan være mer giftige overfor dyr enn mennesker.

– Det står mye om de ulike blomstene og plantene på vår hjemmeside, sier Bjerke.

Der peker de blant annet på at barn kan få helseplager ved kontakt med enkelte planter, med alt fra lett hudirritasjon til forgiftninger. Samtidig peker de på at giften som regel ikke er farlig i små doser.

– Alvorlige forgiftninger forekommer sjelden. Det skyldes at giften som regel forekommer i lav konsentrasjon i planten, eller at lukten og smaken er så frastøtende slik at man unngår den, påpeker foreningen.

Selv om en del blomster og planter kan være til stor irritasjon for en del mennesker, påpeker foreningen at det fortsatt er gode muligheter for å pynte litt ekstra, også i påsken".

Gule Roser Og Marianne  Hortensia Og Marianne  Vårlyng Og Marianne 2

Foto Bjørn M. Bjerke, bildene er tatt hos Årnes Blomster. Utvalget er stort og mulighetene mange for deg med duftoverfølsomhet og luftveisallergi. Her er det hortensia, roser uten duft, voksblomster, marikåpe, stemor, julerose, viburnum, lisianthus, fioler, stemor, blåbærlyng, forglemmegei, karpatklokke, husfred, orkideer, vårlyng og mye mye mer.

(Det riktige er at: Om du har duftoverfølsomhet eller har luftveisallergi, tar vi IKKE løkplanter, påskeliljer og  krokus med inn, de står fint ute.)

Les hele listen over Vårens blomster og planter - er de allergivennlige, her:

Vårens planter – er de allergivennlige? – NFBIB (bedreinnemiljoforbarn.no)

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke denne siden godtar du vår bruk av informasjonskapsler.