...

Norsk Forum for Bedre Innemiljø for Barn

Ny forskning om os fra lys og matlaging

En ny studie fra Universitetet i Århus (Institutt for Folkesundhed) viser at osen fra matlaging og stearinlys kan føre til irritasjon og betennelsestilstander i kroppen. Dette kan skje selv om du har en mild astma.

Det er Postdoc Karin Rosenkilde Laursen som står bak studien og hun forteller at innendørs luftforurensning som er forårsaket av os fra matlaging og tente stearinlys, kan føre til helseeffekter som irritasjon og betennelsestilstander hos unge med mild astma. Gruppen som ble fulgt var mellom 18 og 25 år.

Hun understreker at det ikke bare er de unge med astma som skal passe på inneklimaet. Studiet er relevant for oss alle sier hun. I vintermånedene lufter vi mindre og er mer inne. Ved å ha et godt fokus på å skape inneklima, kan vi redusere forekomsten av hjerte- karsykdommer samt kreft mener hun. Denne studien vil hun følge opp med en studie på friske voksne. NFBIB ønsker lykke til og vil følge med.

Det er det danske astma og allergiforbund som skriver om studien: AA Danmark 23 12 om stekeos og os fra lys

Vi har tidligere skrevet om os fra levende lys:  Kan allergikere bruke levende lys? – NFBIB (bedreinnemiljoforbarn.no)

Vi har skrevet mer om lufteråd under Ofte stilte spørsmål: Frisk luft og ventilasjon.

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke denne siden godtar du vår bruk av informasjonskapsler.