...

Norsk Forum for Bedre Innemiljø for Barn

Kan dere hjelp oss med fakta om pyrolyse og inneklima?

Takk til NFBIB for en god nettside med mange gode råd. Vi har nettopp flyttet inn i en leilighet med en stekeovn med et pyrolyseprogram. Vi er skeptiske til å bruke pyrolyse med tanke på inneklimaforurensning. Kan dere hjelp oss med fakta om pyrolyse og inneklima?

Dette spørsmålet fikk vi til spalten Ofte stilte spørsmål (Boligen), og NFBIB svarer:

Hei, det var et viktig spørsmål!

Dere har rett i deres skepsis! De færreste tenker ikke på at pyrolyse av stekeovnsfett og andre fastbrente rester, produserer meget store mengder meget små forbrenningspartikler, ultrafine partikler, som selv en luftrenser ikke fanger effektivt opp. Disse partiklene er irriterende for slimhinnen i øyne og luftveier. De er små og når langt ned i lungene, men det er usikkert om det har noen varige helseeffekter på mennesker når det foregår så sjelden. Stekeovnsrens foretas neppe mer enn et par ganger i året, så eksponeringen er av begrenset varighet. – På fugler er det vist at det forårsaker alvorlig lungeskade og død.

Når dere bruker pyrolyseprogrammet på stekeovnen, bør dere uansett sørge for meget god utlufting, lukk døren til stuen hvis mulig, eller gjennomtrekk. Ha åpent vindu og kjøkkenventilatoren på fullt mens det pågår. Ventilator alene er ikke nok! Barn og personer med følsomme luftveisslimhinner vil vi anbefale at holder seg unna forurensningene, som er på linje med forbrenningspartikler blant annet fra mange stearinlys. Med god utlufting er det ikke beskrevet luftveisskader på ellers friske personer, men vi har heller ikke funnet noen vitenskapelige artikler som har undersøkt helseeffektene av dette, kun dokumentasjon av partikkeleksponeringen.

Les her hva professor Torben Sigsgaard i Aarhus forklarer om bruk av pyrolyseovn:

Pas på partikelbombe: Pyrolyseovnen fylder køkkenet med skadelige partikler (bolius.dk)

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke denne siden godtar du vår bruk av informasjonskapsler.