...

Norsk Forum for Bedre Innemiljø for Barn

Hvilke blomster kan vi ta inn til 17. mai?

gkflora17mai

Gjør inneluften tilgjengelig for alle 17. mai

  1. mai er Norge i rødt, hvitt og blått. Tradisjonen tro pyntes det over hele landet med nyutsprungne, lysegrønne bjørke-kvister og hvitveis. Ut fra et allergivennlig perspektiv er dette en tradisjon som ikke lar seg forene med pollenallergi.

Våren er en tid der pollenallergikerne har det meget plagsomt. I mai er som regel sesongen for selje, or og hassel over, mens bjørka har sin høysesong over hele landet. Å pynte med nyutsprunget bjørkeløv er en gammel tradisjon, men det er viktig at vi lar bjørkekvistene stå igjen ute – altså at de ikke tas inn. Dette gjelder både i private hjem og på offentlige steder. Dette handler om å gjøre inneluften tilgjengelig for alle.

Et godt råd i pollensesongen er å lufte på tider av døgnet da pollenutslippet er minst, det vil si kveld og natt. Derfor virker det meningsløst å bringe bjørk inn i huset, noe som bare vil forsterke allergikernes plager.

Når det gjelder hvitveis, finnes det ingen vitenskapelig dokumentasjon på at dette er en plante/blomst som gir reaksjoner. Vi har imidlertid fått så mange meldinger fra personer som mener at de reagerer på hvitveis at vi finner det riktig å si at heller ikke hvitveis bør tas inn.

Inne kan vi derimot pynte med rogn, lerk, kornell, mispel, roser uten duft, ildtopp, fioler, stemor, ridderspore, flamingo, kala og karpatklokker. Videre kan vi også riktig boltre oss i silke/krepp-papir i rødt, hvitt og blått. Malte steiner kan også være med på å sette de riktige farger på dagen. .

Det er i det hele tatt viktig at alle offentlige miljøer tar hensyn til allergikerne denne dagen. Alle skal kunne ønskes velkommen til arrangementene.

Du kan lese mer om vennlige inneplanter  her: Pollen og planter til besvær – NFBIB (bedreinnemiljoforbarn.no)

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke denne siden godtar du vår bruk av informasjonskapsler.