...

Norsk Forum for Bedre Innemiljø for Barn

Gravid og bekymret grunnet røyk inne?

NFBIB får mange viktige spørsmål til spalten Ofte stilte spørsmål.

Spørsmålet som en bekymret mor stiller, er det nok mange som kjenner seg igjen i:

Jeg er høygravid og skal snart føde og jeg har en del bekymringer og tanker rundt røyking inne og baby/krybbedød. Er det trygt for oss å reise til et nært familiemedlem over flere dager samt overnatting, når det har vært røkt inne i huset i over 20 år? Vedkommende vil ikke røyke inne når vi er på besøk, og er flink til å lufte før vi kommer. Men jeg klarer likevel ikke å roe meg helt ned med det.

NFBIB svarer bekymret mor:

Dette er et viktig spørsmål. Det er helt naturlig å ha bekymringer og tanker rundt hva som er best for babyen. Og en må huske på at det er store endringer fra forrige generasjon til deg som får barn nå, når det kommer til kunnskap og holdninger rundt røyking og passiv røyking rundt barn. Mange foreldre er nok mer engstelige enn nødvendig, men når de som dere besøker lufter godt i god tid og de røyker ute, er det ikke økt risiko for krybbedød. Du kan be den som røyker om å bruke en «røykejakke» over klærne (som henges vekk etterpå) når han/hun er ute og røyker og ¨å røyke rett etter hen har holdt babyen - og ikke rett før. Det viktigste for fosteret og barnet er at foreldrene ikke røyker! På et babyrom bør det selvsagt ikke være røyklukt, men frisk luft. Vær ikke redd for å lufte! Lukten av røyk henger dessverre lenge ved i de rom der det har vært røykt. Grunnen til det er at partikler fra røyken har festet seg til overflater, møbler, tekstiler og sprekker/hulrom og gassene som er i partiklene slipper langsomt ut.  Den viktigste årsaken til krybbedød er imidlertid forbundet med hvordan barnet ligger. Det skal ikke ligge på magen, som man trodde tidligere, men på ryggen og i godt ventilert rom. - Røyking skader luftveiene og allergikere blir sykere av det. Men med en omtenksom familie som tar forholdsregler mot røyking inne, kan dere trygt dra på et hyggelig besøk og ikke engste dere for krybbedød.

Hilsen fra NFBIB. Se gjerne:                                                                                              20230803 145344

5 råd for babyens inneklima

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke denne siden godtar du vår bruk av informasjonskapsler.