...

Norsk Forum for Bedre Innemiljø for Barn

Gir luftrensere bedre luftkvalitet ved at de fjerner svevestøv og pollen?

Nytt spørsmål til vår spalte Ofte stilte spørsmål

Gir luftrensere bedre luftkvalitet ved at de fjerner svevestøv og pollen?

Kanskje, hvis kravet til bedring av luftkvalitet er beskjedent. Gode luftrensere må ha kapasitet svarende til minst 3 ganger romvolumet som skal renses og ha HEPA-filter så den fjerner støvpartikler og pollen fra luften og blåser ut renset luft. Denne blandes med den forurensede luften i rommet, så de færreste merker bedring av luftkvaliteten. Uten samtidig godt renhold og god tilførsel av ren filtrert uteluft vil tilførsel av opphvirvlet støv fra horisontale overflater pga luftstrømmen oppveie det som holdes tilbake i filteret! Skal dette monne på partikkelinnholdet i luften, må det holdes tilbake partikler mer effektivt enn det som tilføres til luften i rommet. De såkalte luftrensere har meget stor variasjon i hvilken grad de renser luften for partikler eller gasser slik de reklamerer for.

NFBIBs råd er: Start med effektiv støvfjerning (støvsuging med HEPA-filter) og utlufting, evt med pollenfilter på vinduene i pollensesongen, så slipper dere kanskje luftrenser!

Hvis dere er svært interessert i romluftrensere, kan dere lese mer her:

Helserådet nr 23/2013 sidene 85-87:  helseradet-23-13_Layout 1 (bedreinnemiljoforbarn.no)

Lufting

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke denne siden godtar du vår bruk av informasjonskapsler.