...

Norsk Forum for Bedre Innemiljø for Barn

Allergener fra pollen bør vi holde ute

Tidligere har vi skrevet om hvor viktig det er med frisk luft på soverommet.

Inneklimaets rolle for helsen har vært i fokus siden den forrige energikrisen på 1970 tallet, og lenger enn det. Inneklimaet er en del av vårt totale innemiljø. Verdens Helseorganisasjon  har definert inneklima som bestående av følgende: Temperatur, luft, lyd, lys og stråling, i tillegg kommer mekaniske og psykososiale faktorer. Uheldige forhold ved alle disse, ikke minst luftkvaliteten som kan forverres blant annet av pollen, kan påvirke helsen.

Allergener fra pollen fremkaller betennelsesliknende endringer i slimhinnen, og toleransen for en rekke andre irriterende stoffer blir lavere. Det betyr at luftbårne partikler av ulike slag, også innendørs kan forverre plagene hos en pollenallergiker.

Dersom det samlede trykket på organismen overstiger en viss grense - og denne grensen er lavere for småbarn, eldre og syke - oppstår plager, symptomer og eventuelt sykdom.  Med andre ord gjelder det å redusere slike faktorer gjennom planlegging og omtanke, sanering, rengjøring og ventilasjon.

Du finner flere praktiske råd for å skape et godt inneklima på vår nettside.

Som nevnt er det viktig å ha frisk luft på soverommet. Det betyr at du må finne en balanse mellom å holde pollenet ute og å få inn frisk luft. Flere har balansert ventilasjon med pollenfilter, andre bruker pollen-nett foran vinduet. Uansett hvilken løsning du har valgt, vil det hjelpe å stenge pollenet ute, selv en tynn gardin vil hjelpe. Det vil også hjelpe å redusere pollen utenfor soverommet - fjerne burot, fjerne det du ikke tåler. En god avstand til bjørketreet vil redusere pollenmengden (100 meter anbefales i NS 11005:2011).

I juli og august er det gress og burot som dominerer. NAAFs pollenvarsel gir deg informasjon om dagens og morgendagens situasjon.

Kilder:

Gode råd er grønne - et allergivennliggrønt miljø ute og inne (finnes på Bibliotek)

og Norsk Standard for Universell Utforming av uteområder NS 11005:2011

NAAF.no

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke denne siden godtar du vår bruk av informasjonskapsler.