...

Norsk Forum for Bedre Innemiljø for Barn

Kan grønne planter forbedre inneklimaet?

Vi får jevnlig inn nye spørsmål til vår spalte med Ofte stilte spørsmål.

Jeg er lærer i barneskolen og har lest at om man tar inn grønne planter i klasserommet, så vil det bli et godt inneklima? Dette høres veldig bra ut.  Er dette riktig?

NFBIB svarer:

Det er trivelig med planter inne hvis det er noen som kan stelle dem riktig.  Det øker trivselen og i noen grad bedres muligens inneklimaet, særlig nær plantene. Alle planter tar opp karbondioksid (CO2) og skiller ut oksygen (O2). Løfter om at luften blir  renset av enkelte planter, holder imidlertid ikke i normalt ventilerte rom*. Dette er testet med planter i en lukket boks, og fungerer ikke i et vanlig innemiljø. Det finnes planter som tar opp enkelte organiske luftforurensinger, særlig omkring røttene, i tillegg til CO2. Dette innebærer dessverre omfattende og kostbare installasjoner med regelmessig service, og det skal veldig mange planter til før det monner på luftforurensingene. - Hvis elevene ønsker det, og vil lære plantestell, så kan det uansett anbefales å prøve grønne planter for å bidra til å øke trivselen i klasserommet.
Bruker dere selvvannende blomsterpotter, er det viktig at ansatte eller elever ikke heller kaffe- eller brusrester i blomsterjorden. For mye urent vann kan føre til råtten lukt og muggsopp på jordoverflaten. - Selvvannende potter frarådes der det er astmatikere!

*Det er riktig at det markedsføres planter som luftrensende, avhengig av arealet på bladoverflaten, men dette gjelder bare for enkelte organiske luftforurensinger. Effekten er bare målt i forskningsprosjekt i lukket rom uten luftskifte og under spesielle forhold. Den mengde som tas opp av enkelte organiske forurensninger, er så liten at det er uten praktisk betydning i et vanlig ventilert boligrom, selv med mange planter. I feltforsøk med store installasjoner av planter med spesielle blomsterpotter med aktivt kull og vifter som trekker luften igjennom, mener flere ansatte at luften oppleves bedre og trivselen øker. Det er ikke dokumentert om dette skyldes at disse spesielle forurensingene er fjernet. - Merk også at noen av de plantene som markedsføres som luftrensende, er giftige.

Bilde 087

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke denne siden godtar du vår bruk av informasjonskapsler.  Les mer